V lete bude v centre viac policajtov

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská polícia prijala od začiatku letnej turistickej sezóny niektoré opatrenia, ktoré majú pomôcť ochrániť turistov a Bratislavčanov od obťažovania a okrádania zlodejmi, bezdomovcami i narkomanmi.

Podľa veliteľa Okresnej stanice Mestskej polície Staré Mesto Ivana Hricka, budú ulice v centrálnej mestskej časti okrem dvojčlenných hliadok mestskej polície strážiť aj zmiešané hliadka s príslušníkom štátnej polície (Policajného zboru SR) a so služobným psom.

Mestská polícia však v snahe zlepšiť bezpečnosť a verejný poriadok v meste dlhodobo naráža na hlavný problém - malé kompetencie, ktoré majú podľa zákona mestskí policajti. Nemajú právo zastaviť vozidlo jazdiace v pešej zóne, ale ani predviesť na policajnú stanicu vodiča, ktorí nesprávne parkuje, aj keď majú vozidlo odfotografované a priestupok zdokumentovaný. Tieto problémy by mala vyriešiť zmena zákona o obecnej polícii, o ktorej v súčasnosti rokuje legislatívna rada vlády. V súčasnosti má bratislavská mestská polícia 250 príslušníkov pre výkon v uliciach mesta, plánovaný stav je však 500 mestských policajtov.

(brn)

Páčil sa vám článok?