Hľadajú spôsob, ako dostať z ulíc žobrajúcich

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom období je v centre mesta čoraz viac vidieť „turistky“, ktoré žobranie povýšili doslova na svoju živnosť. Ako sme sa dozvedeli na miestnom úrade Staré Mesto, mestská časť hľadala spôsob, ako postaviť žobrajúcich ľudí na svojom území mimo zákona už pred tromi rokmi.

Vtedy poslanci miestneho zastupiteľstva schválili všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa ustanovilo, že obťažovanie osôb je priestupkom proti verejnému poriadku. Podľa tohto nariadenia sa priestupku dopustí ten, kto napríklad sťažuje osobám plynulý a voľný pohyb na verejnom priestranstve alebo v obchodných priestoroch.

Žiaľ, toto všeobecne záväzné nariadenie napadol prokurátor a neskôr v roku 1997 zrušil Ústavný súd SR ako nižšiu právnu normu, ktorá údajne obmedzuje práva občanov zakotvené v Ústave. Tým mestská časť stratila účinný nástroj na postupné vyčistenie najreprezentačnejších ulíc centra mesta od žobrákov a alkoholikov.

Ľútosť nad osudom žobrajúcich často nie je namieste, pretože existuje podzrenie, že títo ľudia sú zneužívaní rôznymi pouličnými gangmi, ktorým odvádzajú získané milodary od občanov. V súčasnosti sa mestská časť Staré Mesto opätovne zamýšľa nad prípravou všeobecne záväzného nariadenia, ktoré by bolo v súlade s vyššími právnymi normami, vrátane Ústavy SR, a zároveň by postihovalo žobranie a požívanie alkoholických nápojov na verejnom priestranstve.

Kontrolu dodržiavania tohto nariadenia však bude mať v rukách opäť štátna a mestská polícia, ktorej súčasný stav je jedným z najväčších problémov Bratislavy. Situácii by nepochybne pomohlo, keby sa kompetentné štátne orgány dôslednejšie zaoberali aj kontrolou legálnosti pobytu týchto občanov na našom území, počnúc ich samotným vstupom na naše územie.

(stn)

Páčil sa vám článok?