Nebezpečný môže byť aj pes s náhubkom

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj vo vašom dvojtýždenníku ste sa už zaoberali problematikou psov v Bratislave, ako aj problematikou dodržiavania Všeobecne záväzných nariadení. Ide o dodržiavanie toho, že majiteľ musí mať psa na vôdzke a súčasne musí mať náhubok.

Bývam v Dúbravke a som majiteľkou stredného - 15 kg vážiaceho, 7-ročného bradáča so skúškou ovládateľnosti psa a 3 roky sme chodili do kynologického klubu. Som dôchodkyňa a veľa čase trávim so psom - v záhrade, na potulkách v lese a lesných chodníčkoch. Pokiaľ sa - zriedkakedy - so psom pohybujem po sídlisku, alebo i v centre mám psa na vôdzke - bez náhubku.

Nedodržiavam teda VZN. Niežeby som nechcela, ale ani ja ani môj pes sa necítime bezpeční. Ani na sídlisku, ani v lese a na lesných chodníčkoch, kde sa potulujú psy bez obojkov, bez majiteľov, ojedinele či v svorkách, keď utečú zo záhrad, kde ich majitelia - v rozpore s VZN - nechávajú samých. Aj v predchádzajúcich rokoch bol už môj pes napriek tomu, že mi išiel na remeni pri nohe napadnutý veľkými psami, ktorí niekedy síce majú aj náhubok, ale sú voľne pustení, resp. sú vedení osobou nespôsobilou ovládať ťažkého psa - vlčiak, pitbul a podobne. Keď sa takéto niečo stane, neostáva mi nič iné len uvoľniť psa aj s vôdzkom, aby sa mohol brániť, respektíve ujsť.

Prosím kompetentných, pomôžte urobiť nápravu. Nechcem mať strach o život svojho psíka, o svoje zdravie a zároveň dostávať pokuty, lebo môjmu psovi nemôžem - ak nebudú jasné pravidlá, povinnosti a sankcie - dať náhubok. Myslím, že je potrebné cestou polície buď zabezpečiť každodennú nepretržitú kontrolu, v ktorej uviaznu hlavne majitelia psov na remeni alebo VZN upraviť tak, aby bola povinnosť a zodpovednosť majiteľov psov jednoznačná. Je predsa rozdiel, keď veľký pes, hoci s košíkom, napadne malého psa.

Vlasta Schunová, Dúbravka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?