Čo sledujú kresliarskymi čarbancami?

17.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave je na uliciach a priestranstvách postavených tisíce výškových i prízemných budov a objektov. Ako dlhoročný obyvateľ Bratislavy som precestoval autobusmi, električkami i pešo takmer všetky ulice a videl na nich budovy, ktoré obyvateľom, úradníkom, obchodníkom, predavačom slúžia na rôzne účely a potreby.

Žiaľ, na múroch domov boli niektorými jednotlivcami, predovšetkým mladými ľuďmi, a to čiernou, zelenou, červenou i ďalšími farbami „nakreslené“ veľké i menšie všakovaké „škrabance“.

„Kresliarske výtvory“ sú aj na stenách v podchode vedľa hotela Forum, v podchodoch na Obchodnej ulici, v podchode za budovou tržnice, v podchode smerom k budove bývalého rozhlasu a na iných miestach. Námety kresieb tadiaľ prechádzajúcim Bratislavčanom nič nepripomínajú. Vyslovujú sa o nich s rozhorčením a nadávkami na jednotlivcov, ktorí ich tam „nakreslili“. Pritom sú to také farby, ktoré nemožno odstrániť.

Mnoho rôznych „kresliarskych výtvorov“ cestujúci vidia aj na autobusoch a električkách, v ktorých niektorí jednotlivci zároveň nožíkmi poškodili i sedadlá. Graffiti sa nachádzajú aj na zástavkách, pod ktorými cestujúci čakajú na príchod dopravných spojov, na bránach garáží a pod. Vymenovať všetky tieto objekty by zabralo veľa miesta.

Ako som zistil, najviac graffiti husto vedľa seba je v dlhom osvetlenom podchode v Petržalke, ktorý je pred výškovým domom na Blagoevovej ulici. Odtiaľ cez podchod okrem iných prechádzajú aj študenti a študentky Ekonomickej univerzity. Po príchode z Petržalky som si spomenul na suseda - Bratislavčana, ktorý má ženatého syna v Nemecku. Ten otcovi pri návšteve Bratislavy v súvislosti s graffiti povedal, že v Nemecku, keď občan alebo policajt prichytí jednotlivca pri čine, ten musí svoj výtvor natrieť zhustenou vápennou vodou, alebo zaplatiť pokutu. Akoby na nápravu - očistenie či pokuty - reagovali tvorcovia graffity spomenutého podchodu pri Ekonomickej univerzite?

Zároveň sa pýtam: Čo jednotlivci (chuligáni) svojimi dielami sledujú? Hrdinstvo, odvážnosť alebo skutočné maliarske umenie? Ako zabrániť vzniku ďalších „kresliarskych výtvorov“ a poškodzovaniu sedadiel v dopravných prostriedkoch? Odpoveď je krátka: Výchovou detí zo strany rodičov a učiteľov.

Pretože do Bratislavy a Petržalky prichádzajú na návštevu aj turisti zo zahraničia, mali by odstránenie graffiti zabezpečiť občanmi zvolení primátor a starostovia, a tak sa pričiniť o ich obnovenie.

Mikuláš Maťašeje, Nové Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?