Návrat 90-tych rokov? Na Dome novinárov vymenili zámky, Pulitzer museli zavrieť, do budovy sa nik nedostane

30.1.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Neuveriteľné, aký príbeh sa odohráva v týchto dňoch v centre Bratislavy. Známa budova Domu novinárov na Župnom námestí, v ktorej sídli už legendárna reštaurácia Pulitzer, sa zmenila na nedobytnú pevnosť. Pred jej bránami zostali stáť zúfalí majitelia reštarácie i zamestnanci firiem, ktoré v budove sídlia.

"V sobotu sme prišli ráno do práce, zámky na dverách boli vymenené. Nový majiteľ budovy si dal za dvere nejakého človeka, ktorý sa s nikým nechcel baviť, nikoho nevpustili dovnútra. Tak sme zavolali políciu. Polícia prišla a povedala, aby sme išli v pondelok na súd," povedal nám pohnutým hlasom zronený majiteľ reštaurácie Pulitzer Andrej Gogola (na úvodnej foto). Budova je od soboty zamknutá, okrem nových zámok pribudli na dverách fólie, aby nebolo vidno dnu a stručné oznamy o zatvorení priestorov. Prípad je o to bolestnejší, že reštaurácia po tom, čo takmer neprežila krízu spôsobenú covidom, v marci zázrakom doslova vstala z mŕtvych, písali sme o tom tu:

Situácia je pre reštauráciu doslova likvidačná. Len na sobotu mali naplánovanú akciu pre 25 ľudí, ktorá sa nemohla konať. Gogola netuší, čo bude ďalej. K reštaurácii prišiel i dnes ráno, budova je však zatvorená. Spolu s ním pred ňou bezradne stáli i ľudia z ďalších firiem, ktoré tu sídlia. Nechýbal ani predseda Slovenského syndikátu novinárov Daniel Modrovský, ktorý tvrdí, že syndikát obrali o budovu podvodom. 

VIDEO: Majiteľ reštaurácie Pulitzer Andrej Gogola dnes ráno pred jej vchodom:

Gogola i v pondelok ráno opäť privolal políciu, policajti prišli, vypýtali si od prítomných občianske preukazy, ale spraviť nič nevedeli.

"Slovensko sa asi opäť vracia do 90-tych rokov minulého stroročia a opätovne tu zažívame praktiky, ktoré boli typické pre konkurznú mafiu. Budova Slovenského syndikátu novinárov na Župnom námestí je zablokovaná, má ju v správe SBS, ktorá nechce nikoho vpustiť dovnútra napriek tomu, že tam máme osobné veci. Nedokážeme sa už tri dni spojiť so žiadnym zástupcom tejto nemenovanej firmy. Novým majiteľom je Steven Morgan, kanadský občan, ktorého sme nikdy nevideli a nemáme  sa s ním možnosť spojiť," povedal nám predseda Slovenského syndikátu novinárov Daniel Modrovský.

Zdroj: ms

Predseda syndikátu novinárov Modrovský pred zamknutou budovou.

"Nevieme, na čom sme, s kým sa máme spojiť, kto je zastupujúcou osobou a s kým môžeme jednať. V minulom roku prebehli rokovania s právnym zástupcom majiteľa, ale do dnešného dňa nemáme výsledok. Vtedy nám odkázal, že máme dodať podklady a bude s nami jednať. Je tu približne 1300 metrov štvorcových nebytových priestorov... Spôsob, akým sa dostali tieto schránkové firmy k majetku, je scenár v hlavnom meste veľmi známy. Táto budova je súčasťou kolosu približne 50 budov, ktoré postihol rovnaký osud," dodal.

VIDEO: Políciu zavolal majiteľ reštaurácie Andrej Gogola i dnes, v pondelok ráno:

A čo sa vlastne stalo? Celá kauza začala už v roku 2013, keď si vtedajšia šéfka syndikátu novinárov Tamara Valková požičala 200-tisíc eur (a založila budovu SSN) od firmy Squam Trade SE spojenej s podsvetím, konkrétne skupinou takáčovcov. Podľa Modrovského na to nemala právo."Argumentovala, že sa nedarí zohnať peniaze iným spôsobom. Ešte ani pôžička nebola splatná a už tam bola exekúcia. Dali sme to  na súd a odvtedy sa to naťahovalo," vysvetľuje Modrovský. Budova má odhadovanú cenu cez dva milióny eur.

Zdroj: ms

V sobotu pribudol na zamknuté dvere budovy tento oznam,.

"V tejto kauze, ktorá sa tiahne už deväť rokov, máme korupciu na súdoch, neschopnosť polície, alibizmus prokuratúry. Je tu permanentné porušovanie zákonov, o ktoré sa nikto nestará," tvrdí predseda SSN.

Zdroj: ms

Dom novinárov.

Veľký zlom nastal v minulom roku. Nájomníci, ktorí v budove sídlia, dostali list od právneho zástupcu nového majiteľa. Informoval ich, že majiteľom celej budovy je Steven Morgan z Kanady, čo i doložil výpisom z katastra. Zároveň ich vyzval, aby mu zaslali svoje nájomné zmluvy či doklady o právnom vzťahu k priestorom s tým, že si dohodnú ďalšie podmienky a môžu uzavrieť zmluvu o nájme. V budove sídli napríklad firma EKOS PLUS. Jej zástupcovia doklady zaslali, na stretnutie prišli a so zástupcom nového majiteľa sa predbežne dohodli, že nájom bude pokračovať po starom. Vyzeralo to teda, že z ich pohľadu sa nič podstatné nemení. Odvtedy s nimi nik nekomunikoval, až došlo k súčasnému stavu, keď sa od soboty nevedia dostať do práce. 

"Právny zástupca majiteľa nás na osobnom stretnutí ubezpečil, že nájom bude pokračovať, že oni majú záujem o nájomníkov, aj sme si poslali návrh novej nájomnej zmluvy, ale potom sa mu už nedalo dovolať. A v sobotu bez varovania vymenil zámky..." priblížil nám konateľ spoločnosti EKOS PLUS Martin Kovačič.

List, ktorý dostali nájomníci, si môžete prečítať.

Zdroj: ms

List, ktorý prišiel firme sídliacej v budove.

Zdroj: ms

Reštaurácia ešte veľkými nápismi lákala ľudí, že je po korone opäť otvorená, teraz prišla ďalšia rana.

Zdroj: ms

Dvere Domu novinárov zdobia oznamy o zatvorení budovy.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie