Okradnutá seniorka: Okrem celoživotných úspor prišla aj o zlaté zuby po manželovi

29.6.2022
0

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Ďalšia seniorka prišla v priebehu včerajšieho dňa nielen o celoživotné úspory, ale aj o iné cenné predmety po telefonáte s podvodníkom.

Zlodej ženu kontaktoval telefonicky na pevnej linke s tým, že je policajt od „Dvoch levov“ a práve v jej byte bude vykonaná policajná akcia na nebezpečných páchateľov. Akcia vraj bude nebezpečná a seniorke odporučil, aby sa po byte radšej pohybovala plazením, ale predtým aby odovzdala všetky cennosti pred dvere do bytového domu.

"Dôverčivá žena vložila do igelitovej tašky finančnú hotovosť vo výške 1.500 eur, náušnice, prsteň zo zlata , zlatý chrup po manželovi a bankomatovú kartu. Tašku následne v zmysle inštrukcii položila pred vchodové dvere do obytného domu v širšom centre Bratislavy," informoval nás bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. 

Týmto spôsobom žena o všetko prišla. 

Bratislavskí policajti pravidelne informujú o prípadoch trestnej činnosti, ktorú páchajú najmä na osobách vyššieho veku doposiaľ neznámi páchatelia. Tieto prípady sa vyznačujú viacerými spoločnými znakmi: dochádza k nim využitím telefonického kontaktu prostredníctvom pevnej linky, páchateľ využije dôverčivosť seniora a uvedie ho do omylu využitím rôznych vymyslených legiend, senior prichádza o svoje celoživotné úspory ich prevodom na bankový účet podvodníka alebo – vhodením finančnej hotovosti a cenností z okna.


Všetky nahlásené prípady mali niekoľko spoločných prvkov, medzi ktoré patrí:

Obeťou je senior, osoba vyššieho veku
Neznámy páchateľ ju kontaktuje telefonicky na pevnú linku. 
Predstavuje sa ako policajt, vyšetrovateľ, nadporučík Juhás (alebo iné vymyslené meno) od „Dvoch levov“. 
Po nadviazaní komunikácie so seniorom/seniorkou uvedenie legendu o tom, ako sú na ceste na uvedenú adresu zlodeji, ktorí idú vykradnúť práve jej/jeho byt. 

Z dôvodu aby zabránil krádeži, inštruuje seniora aby sústredil všetky svoje cennosti, zlati, šperky a finančnú hotovosť do igelitového sáčku. 
Ten má senior následne vyhodiť von oknom alebo z balkóna, pričom pod balkónom už čaká ďalší policajt ktorý sáčok zoberie a uschová v bezpečí. 
Následne so seniorom preruší komunikáciu. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?