Bicykle sú veľkým lákadlom pre zlodejov. Nenechajte si ich ukradnúť

28.6.2022
BEZPEČNE DO ŠKOLY  bicykel

Zdroj: Facebook/Staré Mesto-srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Letná sezóna a s ňou spojené obľúbené bicyklovanie je už v plnom prúde. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave I apeluje na občanov, aby z dôvodu prevencie krádeží svoje bicykle patrične zabezpečovali a zodpovedne ich uschovávali na vhodných a bezpečných miestach.

Ku krádežiam dochádza najmä vlámaním do pivníc a garáží, ale kradne sa aj pri rodinných domoch, na ulici pri obchodoch, alebo pri reštauračných zariadeniach.

Páchatelia si ľahko vytypujú miesta, kde sa bicykle zvyknú odkladať. Z hľadiska ochrany majetku je preto dôležité:
- nenechávať bicykle voľne na medziposchodiach bytových domov,
- pokiaľ je to možné, je dobré sa vyhnúť odkladaniu bicyklov v látkových pivniciach, kde sú všetkým „na očiach“. Dôležité je pevné zabezpečenie pivníc, spoločných pivničných priestorov a garáží a ich dôsledné zamykanie. Je dobré zvážiť kamerový systém, ktorý môže byť v tomto prípade veľkou výhodou,
- stále platí staré dobré pravidlo, a to nevpúšťať cudzích ľudí do bytových domov,
- vonku je potrebné bicykel pripútať k pevnému stojanu, zábradliu alebo stĺpu a zabezpečiť ho kvalitným uzamykacím systémom,
- pri odstavených bicykloch je dobré nech pri nich niekto vždy zostane,
- cenné veci a vybavenie bicykla brať so sebou.

"Ak sa už stanete obeťou zlodejov, pri pátraní po bicykli pomôže najmä výrobné číslo, fotodokumentácia, podrobný opis a špecifikácie. Tiež je dôležité venovať čas kontrole svojho majetku, aby sa nestalo, že prejde aj niekoľko týždňov, čo ste videli svoj bicykel. Toto sťažuje vyhľadávanie stôp, zabezpečovanie kamerových záznamov a pátranie po páchateľovi," dodáva polícia.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie