FOTO: Ako prebieha výcvik budúcich mestských policajtov?

27.9.2021

Zdroj: Mestská polícia

Páčil sa vám článok?

Výcvik nových mestských policajtov pokračuje v Bratislave po ôsmich rokoch druhou triedou. V kurze je zapísaných osem žien a pätnásť mužov. Čakajú na nich tri mesiace teoretickej a praktickej prípravy, ktorú zakončia skúškami v decembri.

"Otvorenie vlastného vzdelávacieho centra prináša želané výsledky. Približne mesiac po zakončení prvého kurzu zasadlo do lavíc 23 nových žiakov. Mestská polícia Bratislava si tak môže vychovať nových kolegov a kolegyne špeciálne pre potreby hlavného mesta. Školiace centrum vítajú aj záujemcovia o prácu mestského policajta, keďže nemusia cestovať za vzdelaním mimo svojho domova," informovala hovorkyňa Mestskej polície v Bratislave Mgr. Barbora Krajčovičová.

„Cieľom kurzu odbornej spôsobilosti je pripraviť budúcich mestských policajtov na výkon služby po praktickej a teoretickej stránke,“ vysvetľuje náčelník mestskej polície Miroslav Antal a dodáva, že vďaka teoretickej výuke sa noví kolegovia naučia orientovať v kľúčových právnych otázkach a dokážu si správne vyložiť konkrétne situácie, s ktorými sa stretnú v uliciach hlavného mesta. Osvoja si všeobecne záväzné právne predpisy, ktorými sú napríklad zákon o obecnej polícii, priestupkový a trestný zákon, správny poriadok, zákon o cestnej premávke a mnohé ďalšie.

​Neoddeliteľnou súčasťou výcviku frekventantov v kurze odbornej spôsobilosti je aj fyzická príprava. Študentov čaká výcvik, počas ktorého sa naučia používať donucovacie prostriedky a zákroky proti páchateľom trestných činov či priestupkov. Osvoja si napríklad aj manipuláciu so zbraňou. Okrem streleckej a policajno-odbornej prípravy kolegov neminie aj príprava zdravotnícka, počas ktorej sa naučia poskytnúť prvú pomoc.

​„Je nesmierne dôležité, aby policajti dokázali pohotovo a správne reagovať na rôzne, mnohokrát aj vyhrotené, situácie, s ktorými sa v teréne stretnú. Naši vlastní inštruktori, ako aj lektori z Policajnej akadémie, sa im preto snažia odovzdať čo najviac z ich vedomostí a skúseností,“ vysvetľuje Miroslav Antal. Jeho slová potvrdzujú aj výsledky predošlej triedy, ktorá nastúpila do vzdelávania v Bratislave po dlhých ôsmich rokoch, kedy absentovalo v hlavnom meste školiace stredisko. Policajti z prvého kurzu sú už úspešne integrovaní do denných procesov a stali sa pevnou súčasťou mestskej polície.

Ďalší vzdelávací kurz je naplánovaný na január budúceho roku. Náborovú kampaň, ktorou chceme osloviť potenciálnych uchádzačov, odštartujeme v druhej polovici októbra. Záujemcovia nájdu všetky potrebné informácie na internetovej stránke https://www.budpolicajt.sk/.

(ts)

Páčil sa vám článok?