Kamera dohliadajúca na Sandberg by mohla byť osadená už na jeseň...

25.8.2021

Zdroj: koláž abn - FB J.Š. a P.Z.

Páčil sa vám článok?

Kamerový systém dohliadajúci na významnú paleontologickú lokalitu Sandberg v Bratislave by mohol byť osadený na jeseň. Taký je odhad mestskej časti Devínska Nová Ves. Osadenie kamery je stále vo fáze povoľovania. Výrazné problémy s návštevníkmi v posledných týždňoch však samospráva ani ochranári nezaznamenali.

"Kamera ešte na Sandbergu nie je osadená. Stále sme vo fáze prebiehajúcich komplikovaných povoľovacích procesov. Neprispieva k tomu ani dovolenkové obdobie, ktoré proces momentálne spomaľuje," uviedla  Jana Vedejová Sitášová, vedúca mediálneho oddelenia miestneho úradu. Situácia sa podľa nej zlepšila, mestská časť zatiaľ žiadne podnety na porušovania zákonov či zákazov zo strany verejnosti neeviduje, poznatky o závažných porušeniach či priestupkoch nemá ani Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Dopomôcť tomu mohla komunikačná kampaň, medializácia prípadu fotografie dievčaťa s odtrhnutým chráneným kvetom či postavenie nového plota v rámci májovej dobrovoľníckej akcie, ale aj častejšie hliadky polície i ochranárov.

"Strážcovia prírody konštatujú pokojnejšiu situáciu a menšiu návštevnosť lokality v letných mesiacoch, keď ju porovnávajú s jarou," poznamenala Vedejová Sitášová. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) síce zaevidovalo vandalizmus na plote, fotopascou sa však vinníka podarilo identifikovať. Pod hrozbou trestného oznámenia od obdobného konania upustil. Mestská časť ale zároveň priznáva, že chce požiadať o častejšie hliadky mestskej polície vo večerných hodinách. Dôvodom je podnet zo strany sprievodcov v tejto lokalite na hlučnú mládež zadržiavajúcu sa v altánku, ktorý bol postavený pre environmentálnu výučbu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?