Chystá sa opäť blokáda Bratislavy: Kotleba plánuje zvážať ľudí z celého Slovenska

4.8.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Bratislavu tento štvrtok a zrejme aj v piatok opäť čaká protest ľudí proti pandemickým opatreniam a zvýhodňovaniu očkovaných. Protesty v Bratislave majú tentoraz podľa Mariana Kotlebu trvať dva dni a majú byť na viacerých dopravných uzloch. Polícia zatiaľ odkazuje, že zasiahne, ak by prišlo „k narušeniu verejného poriadku“.

Polícia pripravuje v súvislosti s verejnými zhromaždeniami, ktoré sa uskutočnia v priebehu štvrtka (05.08.2021) na území hlavného mesta bezpečnostné opatrenie. Na území Bratislavy sa podľa doterajších informácií majú uskutočniť dve verejné zhromaždenia – z toho jedno oznámené a druhé neoznámené, pričom k účasti na týchto zhromaždeniach je verejnosť podnecovaná najmä prostredníctvom sociálnych sietí.

"Občanov, ktorí sa týchto zhromaždení mienia zúčastniť vyzývame, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov," informovala krajská polícia na Facebooku.

Polícia dodala, že verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej, dopravnej ako aj kriminálnej polície. Polícia avizuje, že tak, ako aj pri iných zhromaždeniach, aj pri týchto bude polícia postupovať v súlade so zákonom. V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore zakročí a to formou intervenčného zásahu poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať," vysvetlila polícia. Občanov polícia žiada, aby v prípade, ak nebudú účastníkmi verejných zhromaždení, vyhli sa miestam konania sa verejných zhromaždení z dôvodu možných služobných zákrokov polície. Dopravní policajti plánujú situáciu v cestnej premávke monitorovať a podľa jej vývoja operatívne reagovať. 

Pre protesty bude štvrtok aj piatok zatvorená Prezidentská záhrada. Mestská časť informovala, že keďže sú protesty plánované až do konca augusta, je pravdepodobné, že záhradu zatvoria aj po iné dni. „Ide o bezpečnostné opatrenie súvisiace so zhromaždením občanov, očakávanou vysokou koncentráciou ľudí a s tým súvisiacim rizikom poškodenia mobiliáru záhrady. Zhromaždenia sú naplánované až do 28. augusta, pravdepodobnosť, že záhrada bude zatvorená aj po iné dni je preto vysoká,“ spresnila mestská časť na sociálnej sieti.

Vo štvrtok sú podľa vyjadrenia mestskej časti Staré Mesto ohlásené dve protestné akcie – jedna pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí, kde organizátor prisľúbil, že nebude blokovať dopravu v meste.

Druhá akcia bude pred úradom vlády na Námestí slobody, na ktorú pozýva aj predseda ĽSNS Marian Kotleba s tým, že chcú zablokovať viacero dopravných uzlov v meste. ĽSNS už na akciu zvoláva cez sociálne siete, predseda strany Marian Kotleba infomroval, že do Bratislavy vypraví aj niekoľko autobusov z iných miest Slovenska, napríklad zo Žiliny, Banskej Bystrice, Prešova či Košíc. Pozýva všetkých ľudí motorkárov, kamióny, cyklistov, peších.

Minulý týždeň demonštranti zablokovali v centre hlavného mesta dopravu na osem hodín – keďže polícia dlho nezasiahla a demonštranti obsadili cesty dôležitého dopravného uzla pred Prezidentským palácom. Vo štvrtok 29. júla prišlo na Hodžovo námestie 1000 až 1500 ľudí. Demonštranti neskôr zablokovali na niekoľko hodín komunikácie v okolí námestia, čím spôsobili rozsiahle kolóny a nútené zmeny vo verejnej doprave. Polícia čelí kritike, že voči protestujúcim, blokujúcim v centre Bratislavy dopravu, nezasiahla skôr. Polícia argumentovala, že na rozpustenie davu nemala zákonný dôvod. Z ulíc vytlačila protestujúcich až večer.

Kritické ohlasy na stranu polície sa ozývali aj po proteste 23. júla, keď sa dav demonštrantov dostal až pred vchodové dvere do Národnej rady SR a chcel vojsť do parlamentu. Bránilo im v tom len niekoľko policajtov. Policajné posily a ťažkoodenci prišli na miesto až neskôr. Postup polície v tomto prípade preverí kontrola.

 (TASR,nc)

Páčil sa vám článok?