VIDEO: Paralyzovaná Bratislava: Demonštranti zablokovali dopravu v centre mesta

29.7.2021
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ: Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i vláde. Na mieste sú aj desiatky policajtov. Demonštranti začali blokovať autá, spôsobili chaos v doprave a odstavili MHD.

Protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu. Negatívne sa vyjadrujú na adresu médií a novinárov. Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod.

"Rúška dole, hlavy hore," ozývalo sa opakovane z námestia v centre Bratislavy. Niektorí demonštranti držia v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi "vakcína je vražda" či "apartheid". Odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz.

FOTOGALÉRIA (Demonštranti blokujú dopravu):

Demonštranti však časom zrejme zistili, že ich prítomnosť na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom nikoho nezaujíma, a tak začali blokovať autá na Palisádach, Štefánikovej, Staromestskej ulici i Suchom mýte. Obsadili i podjazd na námestí. Vyblokovali tým aj MHD. Policajti začali autá smerujúce na námestie odkláňať. Demonštranti začali dokonca vodičov áut napádať, jednu vodičku- ženu opľuli cez otvorené okno auta. Cez námestie nedovolili prejsť ani sanitke či turistickému vláčiku. Taktiež zablokovali policajné auto, policajtom vulgárne nadávali a posielali ich, aby "ťahali do p..." Čo je však šokujúce, policajti iba ustúpili, cestou nakoniec neprešli a vycúvali preč.

Demonštranti zablokovali prejazd námestím:

"Pre zablokovanie cesty skupinou výtržníkov je aktuálne od cca 11. hodiny zastavená premávka na linkách 31 39 59 80 83 84 93 94 147 203 207 a 212 na Hodžovom námestí. Odporúčame uvedému úseku sa vyhnúť. Prerušená je dôsledkom toho aj premávka MHD okolo Hradu, na Búdkovej a tiež na Kolibu (tam premáva len linka 145 z Kramárov)," informoval portál imhd.sk.

Ako ďalej uvádza imhd.sk, linky 83 84 93 z Petržalky sú z Mosta SNP odklonené cez nábrežie, Dostojevského rad, Legionársku a Šancovú ulicu na Hlavnú stanicu, resp. do Dúbravky. Linky 80 94 premávajú po zastávku Zochova, premáva len zopár vozidiel. Linky 31 a 39 sú odkláňané tiež cez nábrežie. Linky 207 a 212 sú medzi Pražskou a Záhradníckou odklonené cez Šancovú, Legionársku a Karadžičovu ulicu. Linka 147 premáva v úseku Búdková - Šulekova. Pre uviaznutie mnohých vozidiel na Hodžovom námestí je na dotknutých linkách redukovaná premávka. Na linku 203 v úseku Kollárovo nám. - Koliba boli nasadené náhradné autobusy. Pre zabratie Suchého mýta nie je už obsluhovaná ani zastávka Zochova linkami 80 a 94, ktoré končia pod Mostom SNP.

Demonštranti blokujú autá:

"Osoby zúčastnené na zhromaždení sa krátko po 11.00 h presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Z tohto dôvodu je v súčasnosti Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. mája neprejazdné. Vodičov vyzývame, aby sa tomuto úseku pokiaľ je to možné vyhli a na prejazd využili alternatívnu trasu," informoval nás bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Demonštranti blokujú autá:

Podľa polície bol priebeh zhromaždenia zatiaľ pokojný. "V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Pre protest je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok (30. 7.) Grassalkovichova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy. Protest stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam a vláde bol od piatka (23. 7.) aj pred Národnou radou SR.

FOTOGALÉRIA:

Správu v priebehu dňa podľa vývoja situácie na Hodžovom námestí rozšírime o ďalšie fotografie a videá.

(nc, tasr, ms)

Páčil sa vám článok?