VIDEO: Na hraničnom priechode Čunovo - Rajka protestujú pendleri, vytvorili sa dlhé kolóny

9.7.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Na hraničnom priechode Čunove - Rajka od ôsmej rána protestovali proti opatreniam, ktoré dnes vstúpili do platnosti, slovenskí občania žijúCI v pohraničí na maďarskej strane hranice. Pendleri priechod zablokovali, v dôsledku čoho sa tvorili rozsiahle kolóny. Nakoniec však policajti zasiahl a dopravu sprejazdnili. Pendleri po troch hodinách svoj protest ukončili.

Na hranici už protest od rána očakávali v hojnom počte policajti s vojakmi vrátane policajných psovodov. Protest prebiehal pokojne, pendleri však zablokovali hranicu, púšťali si slovenskú hymnu, no k nejakým vážnejším incidentom nedošlo.

Ako nám prezradil jeden z nich - Martin Benka, protestujú najmä proti tomu, že si, ak sú nezaočkovaní, musia si každých sedem dní platiť PCR testy, čo môže pre rodinu s deťmi predstavovať aj tisíc eur mesačne. Prekáža im to, že sa na nich nepozerá ako na občanov Slovenska, ktorí dodržiavali všetky nariadenia a ich pohár trpezlivosti pretiekol.

Protestujúci avizovali, že sú pripravení blokovať priechod aj celé dni. Nakoniec došlo k zásahu policajtov, ktorí hranicu spriechodnili a autá začali voľne prúdiť do Maďarska. Protestujúci akciu po troch hodinách ukončili.

FOTOGALÉRIA:

Na Slovensku platia od dnes nové pravidlá pre vstup do krajiny. Nezaočkovaní sú povinní nastúpiť do 14-dňovej karantény, ktorú môžu ukončiť skôr negatívnym RT-PCR testom. Pendleri cestujúci za prácou však majú výnimku, karanténa sa na nich nevzťahuje, ak majú potvrdenie od zamestnávateľa o mieste výkonu práce a negatívny RT-PCR test nie starší ako sedem dní. 

Policajti hranice spriechodnili:

Momentálne sú už otvorené aj všetky bývalé hraničné priechody tretej kategórie, policajti na nich spolu s vojakmi , vykonávajú kontroly plnenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie Slovenska.

(ms)

Páčil sa vám článok?