Previnenie predajcu piva cez okienko: Umožňuje ľuďom postávať v lesíku za krčmou

11.3.2021
0

Zdroj: FB Políca SR- Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

„Petržalskí kriminalisti odhalili prevádzku, ktorá nedodržiavala aktuálne opatrenia a svojim štamgastom čapovala pivo a podávala rôzne nápoje,“ informovala v pondelok polícia Bratislavského kraja (teda štátna) na sociálnej sieti. Nebola to práve najšťastnejšia formulácia, keďže Šenk pub, ktorý je na priložených fotografiách, sa nachádza v Petržalke hneď vedľa budovy mestskej polície a tunajší policajti vidia, čo sa pri ňom deje, priamo z okien. Teraz to odhalili aj kriminalisti...

...že si tu ľudia kúpia pivo a v skupinkách postávajú v blízkom lesíku. „Jedna z kontrolovaných osôb sa dokonca nevedela preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19,“ informuje ďalej správa. Vzhľadom na to, že tých ľudí tu v pekný bežný deň bývalo aj dvadsať, je vlastne pozitívne, že väčšina z nich zjavne absolvuje pravidelné testy. Nejde teda o masu zavrhnutiahodných popieračov covidu, ale bežných ľudí.

„Od minulého týždňa sme mali aj dvakrát za deň neustále policajné kontroly,“ hovorí majiteľ podniku. „Prišli aj tri autá a obkľúčili areál. Naposledy to bolo osem vojakov a šesť policajtov.“ Akého porušenia sa prevádzka dopustila a aké jej hrozia sankcie? Majiteľ je sám zvedavý. „Prevádzka má povolenie na okienkový predaj, kameňom úrazu sa stalo pivo čapované v pollitrových plastových pohároch, pretože policajti v košoch nenašli krytky, ktorými sa majú poháre uzavrieť,“ hovorí. Podľa nariadenia musia byť totiž nápoje zabalené na odber so sebou.

Zdroj: (in)

​Krčma, voči ktorej zasiahli policajti.

„Kontroly mestských a štátnych policajtov a už dokonca aj kriminálky, pod takým tlakom sa nedá fungovať. Rozhodli sme sa zavrieť,“ hovorí majiteľ Šenk pubu a vysvetľuje: „Nechcem už dostávať svojich zamestnancov do stresových situácií, keď ich jeden policajt natáča, ďalší fotografuje a dvaja vypočúvajú. A tiež nechcem, aby naši zákazníci dostávali pokuty.“ Tie pokuty, zrejme za porušenie zákazu vychádzania, sa na mieste pohybovali od 30 eur, ak ste mali test, do 100 eur, ak nie. A ľudia platili, pretože sa obávali, že v správnom konaní by to bolo aj 1600 eur.

Zdroj: (in)

„Naša prevádzka dodržiava všetky platné právne predpisy... Vzhľadom na vzniknuté nedorozumenia (opakované ohlasovanie prevádzky na polícii) sme sa rozhodli našu prevádzku zatvoriť na dobu neurčitú,“ informuje tabuľa.

Hoci neboli ani v prevádzke, ani na terase podniku, zákaz konzumovať pokrmy a nápoje platí aj v blízkosti prevádzky. Ako má majiteľ podniku zabrániť tomu, aby si človek nesadol v blízkom lese na peň a nevypil si pivo? „Policajti argumentovali, že my im to umožňujeme...,“ reaguje majiteľ.

Paradoxné je, že rovno oproti cez cestu je supermarket, ľudia si tu nakúpia, čo chcú a pôjdu si posedieť do lesíka či bude pub otvorený alebo nie. Tak to bolo počas prvej vlny, kedy boli aj krčmy zatvorené a tak to zrejme bude aj teraz. A keďže bude pub zatvorený, možno sa usadia aj rovno na terase. Pravidelní návštevníci sú totiž zvyknutí na toto miesto. A majiteľ pubu, ktorý neprešiel sitom a k štátnej podpore sa nedostal, zatiaľ zvažuje, či svojich zamestnancov ešte podrží alebo už pošle na úrad práce.

Zdroj: (in)

Na Draždiaku boli aj včera, 10. marca, lavičky neďaleko bufetov „obložené“ ľuďmi. Tento obrázok býva v slnečných dňoch takmer identický.

Nanucovať ľuďom našu predstavu ich dobra zjavne nefunguje. Cestu si nájdu. A s prichádzajúcimi teplými dňami ich bude čoraz viac. Pretože to, čo ich držalo doma, bola skôr zima, ako stále ďalšie a prísnejšie opatrenia, ktoré evidentne strácajú na sile. Zrejme aj v zúfalej snahe tomu zabrániť zriadilo ministerstvo zdravotníctva špeciálnu linku aj mejlovú adresu, kde môžu ľudia nahlasovať, ak niekto doma robí oslavu či popíja vonku. Šenk pub sa stal na stránke polície na sociálnej sieti odstrašujúcim príkladom, lenže v Petržalke sú ďalšie desiatky podnikov, ktoré fungujú navlas rovnako. Stačí sa pozrieť na Draždiak. V bufetoch rada ako na test, ale v skutočnosti sa stojí na langoš a pivo, ktoré sa potom konzumujú rovno na mieste.

Zdroj: (in)

Podobne ako pri Šenku to je bežné napríklad pri Draždiaku a o porušenie opatrení s najväčšou pravdepodobnosťou nejde.

A v desiatkach malých krčiem po sídlisku je to podobné, len nie sú tak na očiach. Ak majú pravidlá platiť pre všetkých, policajti budú v najbližších dňoch preťažení len z výjazdov do krčiem...

O reakciu sme požiadali Luciu Mihalíkovú, hovorkyňu KR PZ v Bratislave

Aké konkrétne opatrenia prevádzka porušila a aké jej za to hrozia sankcie?
Správny delikt podľa § 57 ods. 33 písm. a) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravotníctva v znení neskorších predpisov - porušením vyhlášky UVZ č. 98/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí vydanej 3. marca 2021.

§ 1 vyhlášky :
(1) Podľa § 48 ods. 4 písm. e) zákona sa uzatvárajú maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby.

(2) Zákaz podľa odseku 1 sa nevzťahuje na:

b) prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby,

Možná pokuta:

Príslušný orgán verejného zdravotníctva uloží pokutu
a) od 150 eur do 20 000 eur za správne delikty podľa odsekov 1 až 22, 24, 31, 33 až 39.

Polícia v príspevku informovala, že „Aj osoby, ktoré túto prevádzku navštívili, sa dopustili porušenia zákazu vychádzania“. Tieto osoby sa nachádzali vo vnútri prevádzky či stáli s pivom v jej okolí? Aké sankcie môžu očakávať?

Priestupok podľa § 32 ods. 1 písm. a) zákona 42/1994 Z.z. o civilnej ochrane porušením pohybu a pobytu zákazom vychádzania v zmysle uznesenia vlády SR č. 123/2021. Osoby boli v okolí prevádzky, čo je zrejmé aj z fotografií k príspevku.

Možná pokuta :

Za priestupok podľa odseku 1 môže uložiť okresný úrad pokutu do 331 eur; za priestupok spáchaný počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu pokutu do 1659 eur a v blokovom konaní do 1000 eur.

(in)

Páčil sa vám článok?