Pozor na sčítacích podvodníkov: Pod zámienkou sčítania majú v úmysle od seniorov vylákať finančnú hotovosť či iné údaje

27.2.2021
seniori polícia

Zdroj: Facebook Polícia SR_Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Preventisti Bratislavskej polície upozorňujú, najmä seniorov, na podvodníkov, ktorí pod zámienkou sčítania majú v úmysle vylákať finančnú hotovosť alebo osobné údaje. Bratislavská polícia o tom informuje na Facebooku.

Bratislavská polícia upozorňuje seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a ponúkať pomoc pri elektronickom sčítaní alebo asistenčnom sčítaní odporúča seniorom, aby v prípade, že potrebujú pomoc pri elektronickom sčítaní, žiadali o pomoc iba svojich príbuzných, príp. známych, teda osoby, ktoré poznajú a ktorým dôverujú.

"Aby v žiadnom prípade nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, tiež osoby ktoré nepoznajú, príp. osoby, ktoré ich navštívili sami (bez ich kontaktovania) im ponúkajú pomoc pri sčítaní," uviedli bratislavskí policajti. Zároveň vyzýva seniorov, ak sa nemôžu alebo nevedia sčítať sami alebo s pomocou svojich blízkych, aby sa pri asistenčnom sčítaní, osobne dostavili na zriadené kontaktné miesta obce/mesta, kde ich sčíta stacionárny asistent alebo, telefonicky kontaktovali obec alebo call centrum a požiadali o pomoc pri sčítaní, kde ich mobilný asistent sčíta priamo v bydlisku (mobilných asistentov sčítania ustanovuje obec/mesto a budú povinne preukazovať preukazom). "Pri tomto sčítaní je žiaduce, aby si dohodli presný čas príchodu, meno a priezvisko mobilného asistenta, aby zabránili podvodníkom kontaktovanie ich osoby napr. pod legendou mobilného asistenta, resp. inej pomoci pri sčítaní s cieľom podvodne vylákať od nich peniaze, prípadne zneužiť doklady totožnosti," upozorňuje polícia.

Dôrazne odporúčajú, aby boli opatrní na podvodníkov, ktorí by sa mohli vydávať za mobilných asistentov a predstierať tak pomoc obce/mesta pri asistenčnom sčítaní .

V prípadoch, kedy vznikne podozrenie z podvodného konania neznámymi osobami, aby seniori kontaktovali políciu na čísle 158.

 (nc)

Páčil sa vám článok?