Dobrá medzinárodná spolupráca: Policajti zadržali prevádzačov

16.2.2021
0

Zdroj: Polícia SR

Páčil sa vám článok?

Policajtom zo Slovenska, Nemecka, Česka a Maďarska sa podarilo odhaliť a zadržať prevádzačov, ktorí pašovali do Európy svojich krajanov zo Sýrie.

"Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii vzniesol obvinenie Sýrčanovi žijúcemu v Nemecku za zločin prevádzačstva.
Ten nelegálne prevážal cez hraničný priechod z Maďarska na Slovensko svojho krajana s falošným dokladom totožnosti. Po vynikajúcej medzinárodnej spolupráci medzi partnerskými zložkami polície z krajín Nemecka, Česka a Maďarska sa podarilo zadržať dve vozidlá, ktorými prevádzači prevážali nelegálnych migrantov s falošnými bulharskými dokladmi. Jedno vozidlo bolo zadržané na Slovensku a druhé v Maďarsku," informovali slovenskí policajti na sociálnej sieti.

Policajti pri kontrole auta Ford Focus na diaľničnom hraničnom prechode Čunovo - Rajka zistili, že vodič Abdela A. (36-ročný občan Nemecka pôvodom zo Sýrie) preváža z Maďarska na Slovensko bezodplatne svojho krajana (25-ročného), ktorý sa pri kontrole preukázal sfalšovaným pasom Bulharskej republiky. Vyšetrovateľ  obvinil vodiča z prevádzačstva a migranta za falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny. 

Zdroj: Polícia SR

​"Ešte pred uvedeným záchytom na základe poskytnutých informácií kolegom z Magyar Rendőrség slovenskou políciou, bolo oddelením Székesfehérvár medzinárodného kriminálneho oddelenia Národného vyšetrovacieho úradu pohotovostnej polície zadržané vozidlo registrované v Nemecku na diaľnici M1 v oblasti Lébény, kde sa nachádzali štyria sýrski občania. Dvaja prevádzači mali pobytové doklady ako žiadatelia o azyl v Nemecku. Jeden z migrantov sa preukázal falošným dokladom Bulharska a ďalší spolujazdec, ktorý sa tiež vyhlásil za sýrskeho občana,  nedokázal poskytnúť dôveryhodné dôkazy o svojej totožnosti a zákonnosti pobytu v Maďarsku," dodali policajti.

Dvaja sýrski občania sú stíhaní za trestný čin prevádzačstva a jeden migrant za falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny. V Maďarsku im za prevádzačstvo hrozí trest odňatia slobody na jeden rok až päť rokov.

(ms)

Páčil sa vám článok?