FOTO: Policajti chytili podvodníkov, ktorí chceli od senioriek vylákať tisícky eur!

14.10.2020

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Vďaka výbornej operatívno-pátracej činnosti policajtov zo štvrtého bratislavského okresu sme expresne rýchlo odhalili podvodníkov, ktorí sa snažili od seniorov v bratislavskej mestskej časti Dúbravka vylákať sumu 6 500,- eur.

Vyšetrovateľ PZ v tejto súvislosti vzniesol obvinenie trom osobám a to voči 39-ročnému Róbertovi H., 25-ročnému Michalovi H. a 27 – ročnej Marcele F. pre trestný čin zločinu čiastočne dokonaného a čiastočne v štádiu pokusu páchaného formou spolupáchateľstva. Informovala Polícia z Bratislavského kraja na svojom Facebooku.

"V prvom prípade obvinená po predchádzajúcej vzájomnej dohode so spolupáchateľmi mala z doposiaľ neustáleho telefonického čísla kontaktovať na pevnú linku 93-ročnú babičku, vydávajúc sa za jej vnučku. Tvrdila jej, že mala dopravnú nehodu v Ružinove a súrne potrebuje finančnú sumu vo výške 4 000,- eur, pričom ju uistila, že dopravnou nehodou jej neboli spôsobené žiadne zranenia. Seniorka v domnienke, že sa jedná o jej vnučku tvrdila, že má doma len 2 000,- eur. Následne presne podľa pokynov obvinenej, babička vložila sumu 2 000,- eur do obálky a išla čakať pred jej bytový dom, kde po predmetnú obálku mal prísť sused jej ,,vnučky“. O desať minúť neskôr prišiel na adresu poškodenej obvinený Róbert H., ktorého na toto miesto doviezol na osobnom motorovom vozidle zn. Škoda SuperB druhý z dvojice obvinených mužov. Babička im obálku odovzdala. Týmto konaním bola poškodenej spôsobená celková škoda vo výške 2000,- eur," upresnila bratislavská polícia.

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Policajní vyšetrovatelia zaistili aj dôkazný materiál v podobe použitých a následne zničených mobilných telefónov a rezervných SIM-kariet.

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

"V ďalšom prípade mala obvinená opäť rovnakým spôsobom ako v prvej veci, telefonicky kontaktovať 86-ročnú seniorku. Tentokrát sa mala vydávať za jej pravnučku a tvrdiť jej, že mala dopravnú nehodu a súrne potrebuje finančnú sumu vo výške 2 500,- eur, nakoľko sa nachádza v Ružinovskej nemocnici a jej osobné motorové vozidlo potrebujú odtiahnuť. Seniorka tvrdila, že má pri sebe hotovosť len vo výške 200,- eur, načo jej „pravnučka“ odpovedala, že je to veľmi málo. Nakoniec sa dohodli, a to tak, že babička pôjde vybrať ďalšie peniaze do bankomatu, kde sa aj následne stretnú a peniaze jej odovzdá. Seniorke sa však na celej veci nepozdávala suma za odťahovú službu, a preto sa rozhodla kontaktovať svojho syna a povedať mu o dopravnej nehode. Ten ju požiadal, aby nikam nechodila a peniaze neodovzdávala cudzím osobám. Následne bola upovedomená polícia." Informovala o prípadoch Polícia z Bratislavského kraja na svojom oficiálnom Facebooku.  

​"Vyšetrovateľ PZ zároveň spracoval podnet k návrhu na väzobné stíhanie dvoch obvinených, pričom tretia osoba - Michal H. je v súčasnosti stíhaný na slobode. V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na tri až desať rokov," dodali policajti. 

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

"Podvodníci využívajú dôverčivosť najmä starších osôb. Sú to najmä situácie, keď niekto zavolá starším ľuďom domov a predstaví sa ako ich príbuzný (syn, dcéra, vnuk, vnučka) a žiada ich ihneď o finančnú pomoc s tým, že po peniaze pošle svojho kamaráta. V takomto prípade si spätným volaním overte, či ide naozaj o príbuzného, za ktorého sa telefonujúci vydáva a nedávajte peniaze osobe, ktorú nepoznáte. Ak sa stane niečo podobné, treba si zapamätať výzor osoby, oblečenie, vozidlo (evidenčné číslo vozidla, jeho typ, farbu) a okamžite zavolať na známe číslo 158," zdôrazňuje polícia.

(ars)

Páčil sa vám článok?