Zrážka motorkára s cyklistom na križovatke Račianska - Černockého sa skončila ťažkými zraneniami oboch...

17.9.2020

Zdroj: FB Priatelia Rače

Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že bratislavská polícia pravidelne apeluje na verejnosť formou preventívnych príspevkov a videí, tak stále zaznamenáva prípady porušovania pravidiel cestnej premávky či už zo strany motorizovaných, ale aj nemotorových účastníkov cestnej premávky. Svedčí o tom aj najnovší prípad zo včera...

V stredu 16. septembra o 14:30 h na križovatke ulíc Račianska a Černockého došlo na riadne vyznačenom priechode pre chodcov k zrážke chodca, ktorý tlačil bicykel s motocyklom značky Honda. 46-ročný chodec ako aj 32-ročný vodič motocykla utrpeli pri zrážke ťažké zranenia, ktoré si vyžiadali ich prevoz do bratislavských nemocníc. Iné osoby v dôsledku zrážky zranenia neutrpeli a celková škoda spôsobená nehodou bola vyčíslená na cc. 3.000,-€," informoval o prípade tlačový hovorca KR PZ SR v Bratislave Michal Szeiff, podľa ktorého okolnosti tejto nehody bratislavskí dopravní policajti stále vyšetrujú.

"V tejto súvislosti apelujeme na motorových účastníkov cestnej premávky. V zmysle ustanovení zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke je vodič povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť. Zároveň ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo. To neplatí pre vodiča električky," uvádzajú bratislavskí policajti a dodávajú: "Pre chodcov vyplýva z uvedeného zákona okrem iných aj povinnosť nevstupovať na vozovku ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho."

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave  vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky, boli zodpovední a ohľaduplní.

(ts)

Páčil sa vám článok?