ANKETA: Video z policajného zákroku na muža s nožom rozdelilo národ - aký naň máte vy názor?

9.7.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

O poriadny rozruch sa včera popoludní postaral 43-ročný Michal T., ktorý vyzbrojený nožom vykrikoval pred španielskym veľvyslanectvom na Prepoštskej na kukláčov: "Zabi ma! Strieľaj! Allah akbar!" Pravdou je, že policajti si pri zákroku neodpustili zopár vulgarizmov či kopancov do hlavy, ale nebezpečného muža napokon spacifikovali.

Na sociálnych sieťach sa objavili včera dve videá, vďaka ktorým mohla verejnosť presne vidieť ako sa policajný zásah odohral. 

Na týchto záberoch vidno, ako policajti vypália do muža, ktorý nechce zahodiť nôž a poslúchnuť ich výzvy niekoľko gumených projektilov a potom sa naňho viacerí vrhnú, pričom jeden ho kope do hlavy a prestane až na výzvu kolegu, ktorý mu povie: "Nekop. Točia." Práve tento moment znepokojil časť verejnosti, ktorá sa domnieva, že zákrok by bol asi oveľa brutálnejší, ak by si muži zákona neboli vedomí, že ich pri akcii niekto nakrúca. 

K zákroku sa ešte včera vyjadrila aj policajná viceprezidentka Jana Maškarová, ktorá povedala:  "Z medializovaného videa sa nedá presne vyhodnotiť, či bol alebo nebol zákrok policajtov adekvátny. Momentálne ich nadriadený vyhodnocuje zákrok z kamerových záznamov. Zákrokom sa bude zaoberať Odbor kontroly Prezídia PZ. Je potrebné si však uvedomiť, že ten muž mal batoh a policajti museli pracovať s tou verziou, že v ňom môže mať výbušninu. Okrem toho kričal "Allah akbar". Preto bolo nasadených toľko policajtov a použité donucovacie prostriedky."

Následne sa ešte včera objavilo aj druhé video, ktoré pochádza pravdepodobne priamo zo zdroja zasahujúcich policajných jednotiek, kde vidno, že muž naozaj neuposlúchol ich výzvy, niekoľko krát vykročil s nožom v ruke proti nim, odmietal ho zahodiť a urobil to až v momente, keď ho zasiahlo viacero gumených projektilov a on s bolestivou grimasou spadol na dlažbu...

Na sociálnych sieťach sa o priebehu zásahu vášnivo diskutuje a aj my vám ponúkame možnosť vyjadriť sa k nemu v našej ankete: 

Polícia z Bratislavského kraja dnes informovala, že 43-ročný muž bol obmedzený na osobnej slobode a zo strany vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I bolo v tejto súvislosti začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu útoku na verejného činiteľa spáchaného závažnejším spôsobom konania. "Po vykonaní služobného zákroku príslušníkmi zásahovej jednotky Pohotovostného policajného útvaru v Bratislave bol následne muž hospitalizovaný na psychiatrickom oddelení jednej z nemocníc v Bratislave," dodali policajti.

​(ars)

Páčil sa vám článok?