HISTÓRIA: Bratia Danišovci mohli ešte žiť, kebyže proti nim zasiahneme - tvrdí bývalý policajt

6.7.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Dnes uplynulo presne 25 rokov od obrovského výbuchu na Štefanovičovej ulici, pri ktorom bol rozmetaný červený Citroën s dvomi osobami. Išlo o bratov Vladimíra a Jozefa Danišovcov, prezývaných Tuti a Papas - známych násilníkov, pred ktorými sa triasla celá Bratislava. Bývalý policajt Ján Bazovský dnes tvrdí, že obaja mohli ešte žiť, ak by ich včas jeho podriadení zadržali...

"Pracoval som vtedy ako vedúci oddelenia násilnej kriminality na okresnom riaditeľstve Policajného zboru Bratislava IV. Na konci školského roka 1994/95 sme dostali hlásenie, že na diskotéke v klube Casey na Botanickej ulici došlo k incidentu, ktorého účastníkom mal byť aj Tuti alias Vladimír Daniš. Ten sa dostal do fyzického konfliktu s jedným z hostí, ktorý bol pôvodom niekde z bývalej Juhoslávie a ten sa napokon pred ním rozhodol z podniku utiecť. Balkánec sa rozbehol smerom k internátu Družba. Tuti ho chvíľu prenasledoval a niekoľkokrát po ňom vystrelil z nelegálne držanej zbrane. Dokonca ho jedným z projektilov mal zasiahnuť do ucha. Prevádzkovatelia podniku zavolali policajnú hliadku, ale samozrejme, že Tuti, ktorého na každom kroku a teda i pri väčšine akcií sprevádzal brat Papas alias Jozef Daniš medzitým z miesta činu odišli," púšťa sa do rozprávania major Ján Bazovský, ktorý dlhé roky pôsobil aj na tlačovom oddelení Ministerstva vnútra SR. 

Zdroj: FB J.B.

Policajný major Ján Bazovský vo výslužbe...

"Vladimír a Jozef Danišovci boli v Bratislave dobre známe firmy. Obaja sedeli vo väzení, ale v roku 1990 sa po amnestii prezidenta Václava Havla dostali na slobodu a stali sa z nich takí malí mafiáni, ktorí sa jedného dňa rozhodli, že za jazdu taxíkom prestanú platiť. Buď sa vodičovi vyhrážali násilím a ak protestoval, tak mu boli schopní zobrať celú tržbu. Ani v podnikoch sa im platiť nechcelo, tvárili sa akoby im všetko patrilo a tak neboli nikde príliš obľúbení. Po tej spomínanej streľbe pred Casey som povedal svojim podriadeným, že treba Tutiho zadržať, pretože už máme dostatok dôkazov aj svedectiev, aby sme ho mohli obviniť hneď z niekoľkých trestných činov. Oni mi však vraveli, že mu musia najskôr poslať predvolanie na výsluch, pričom nám bolo všetkým jasné, že si ho buď od pošty neprevezme alebo ho odignoruje. Skrátka sme ho nechali na slobode a ja som začiatkom júla odišiel na dovolenku. O pár dní si otvorím noviny a v nich ma najviac zaujala správa, že Tuti aj s bratom vyleteli do vzduchu po aktivácii nástražného výbušného systému pod ich autom. Nemrzelo ma to, ako skončili, ale skôr to, že sme si do štatistík kriminality mohli pripísať o niekoľko objasnených trestných činov viac, ak by sme Daniša včas zadržali," dodáva Bazovský. 

​(ars)

Páčil sa vám článok?