Ako pokračuje vyšetrovanie brutálnej smrti 34-ročnej Violy - čo polícia prezradila o prípade?

20.11.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Mučivá smrť 34-ročnej fotografky a učiteľky angličtiny Violy Macákovej nenechala nikoho na Slovensku ľahostajným. Všetci si prajú len jedno, aby sa polícii čo najskôr podarilo vypátrať a zadržať páchateľa, ktorý ju mimoriadne krutým až beštiálnym spôsobom pripravil o život. Aké kroky vyšetrovatelia doteraz podnikli?

"V pondelok 11. novembra na základe informácie poskytnutej od občana na linku 112 bola objavená žena vo vážnom stave v areáli bratislavského prístavu. Napriek snahe záchranárov krátko na to zomrela. Operatívni pracovníci Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II a ďalší ich kolegovia od tohto momentu intenzívne zisťovali súvisiace informácie s cieľom zistenia možnej hrozby proti ďalším obyvateľom, a hlavne obyvateľkám Bratislavy. Získané poznatky jednoznačne nepreukázali prítomnosť hrozby, teda aktivitu recidivistu alebo sériového páchateľa. Z tohto dôvodu nebolo nevyhnutné okamžite informovať či varovať verejnosť a šíriť dezinformácie ústiace do masovej paniky a strachu. Policajný zbor tu je pre bezpečnosť občanov a jeho príslušníci sú tými poslednými, ktorí by si priali ďalší podobný trestný čin rovnakého páchateľa. Preto je ich rozhodnutie nevyvolávať zbytočnú hystériu postavené na racionálnom základe," napísala dnes Polícia Slovenskej republiky na svoj oficiálny facebookový profil.

Polícia z Bratislavského kraja sa rozhodla uviesť na pravú mieru niektoré medializované informácie a trochu priblížiť verejnosti štandardné postupy kriminalistov s prihliadnutím na ozrejmenie použitej taktiky. "Po skone nájdenej ženy bolo prioritou zistiť jej identitu. Keďže nemala pri sebe žiadne identifikačné doklady, bol tento proces značne sťažený. Aj napriek tomu už nasledujúceho dňa, (čo je pre podobné prípady značne krátka doba), bola žena identifikovaná. Dovtedy policajti a ďalší odborníci skúmali, aké typy zranení žena utrpela, čo jej ich mohlo spôsobiť, ako sa na mieste nálezu vyskytla, a ďalšie podobné informácie a úkony. Ako už bolo včera nami prezentované, o tomto prípade sme neinformovali aj z hľadiska vyšetrovacej taktiky, ktorú nebudeme detailne rozvádzať. Nie je asi nutné rozpisovať, že páchatelia všetkých druhov trestnej činnosti aktívne sledujú médiá a sociálne siete, a takto získané informácie sa snažia využiť na to, aby pred políciou unikali, zametali stopy a neboli nikdy zadržaní. Chápeme časť verejnosti, ktorá očakáva viac informácií o tak závažnom trestnom čine, avšak žiadame aj my pochopenie – ak zverejníme toho viac a vďaka tomu nikdy páchateľa nechytíme, budeme ešte pod väčšou paľbou kritiky ako možno v súčasnosti."

Zdroj: FB M.M.

​A na záver policajti ešte dodali, že kriminalisti na prípade intenzívne pracujú, zaoberajú sa rôznymi verziami a zbierajú nové dôkazy. "Akonáhle to bude možné a neohrozíme tým dolapenie páchateľa, povieme vám viac. Chceme poďakovať mnohým z vás, ktorí ste nám v posledné dni posielali rôzne tipy v súvislosti s týmto trestným činom. Všetky podnety kriminalisti vyhodnocujú."

Vo štvrtok zvolalo Krajské riaditeľstvo PZ SR mimoriadnu tlačovú besedu, na ktorom o Violinom prípade informoval riaditeľ KR PZ v Bratislave Adrian Pavlík a zástupca odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Milan Maškara. Policajti prostredníctvom novinárov požiadali bezpečnostných analytikov, aby neprezentovali v médiách svoje verzie a závery, ktoré nevychádzajú z konkrétnych znalostí a stôp získaných doteraz kriminalistami. Šéf krajskej polície ubezpečil verejnosť, že na prípade pracuje ten nejlepší tím zložený zo špecialistov nielen z ružinovského oddelenia, ale aj samotného prezídia PZ SR. Vyšetrovatelia zaistili množstvo stôp, dôkazov, znaleckých posudkov, urobili viacero výsluchov, domových prehliadok a iných úkonov, ktoré zatiaľ nemôžu konkretizovať. Polícia sa odmietla vyjadriť aj k otázke, či bolo na nebohej fotografke vykonané sexuálne násilie s tým, že to budú môcť potvrdiť, až keď to dôkazná situácia dovolí.         

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie