ROZHOVOR: Šéf mestskej polície Marek Gajdoš: S kolegami sme si povedali, že raz určite príde deň, keď sa Gorila objaví na verejnosti

9.11.2019
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Bývalý šéf tímu Gorila a v súčasnosti náčelník mestskej polície v Bratislave Marek Gajdoš hovorí, že od začiatku si s kolegami mysleli, že raz príde deň, keď sa aj zvuk Gorily zverejní. Okrem témy Gorily nás zaujímalo, akí ľudia u nich chcú pracovať a či je spokojný ako šéf mestskej polície a kde rád v Bratislave relaxuje.

Pri tomto rozhovore ste bez uniformy. Nenosíte ju?

Som príslušník mestskej polície, môžem si obliecť uniformu a môžem ísť rozdávať do ulíc pokuty, keby som chcel.

Aj vás láka rozdávať pokuty?

Samozrejme, ale nemám na to vôbec čas. Chodím von, keď je to potrebné aj priamo k výkonu služby. Tak ako policajný prezident nepôjde dávať v generálskej uniforme pokuty a zastavovať vozidlá, tak ani mne to z hľadiska pracovnej náplne neprináleží. Ale môcť môžem.

Ste zatiaľ spokojný s tým, že ste sa rozhodli prijať ponuku šéfa mestskej polície?

Vedel som, čo tá práca obnáša a v tejto chvíli môžem povedať, že som spokojný.

Ak by ste súčasnú prácu porovnali s prácou, ktorú ste vykonávali v štátnej polícii, je to zásadný rozdiel?

Je to diametrálny rozdiel. Robil som na úseku vyšetrovania a mestská polícia je poriadková činnosť.

Ľudia, s ktorými pracujete, sú iní alebo zhruba rovnakí ako štátni policajti?

V mnohých veciach sú si podobní, ale toto je možno otázka na psychológa. Ja som sa nad tým nikdy podrobne nezamýšľal.  V mestskej polícii je množstvo vyslúžilých policajtov, takže môžem povedať, že sú to ľudia, ktorí vyšli z  policajného prostredia. Potom sú tu aj ľudia, ktorí nenašli uplatnenie v štátnej polícii, alebo nesplnili podmienky, ktoré na kládli pri prijímacích konaniach.

Aktuálne robíte nábor nových zamestnancov, keďže máte poddimenzovaný stav. Aký je definitívny počet, ktorý plánujete prijať?

Keď som nastúpil, v mestskej polícii pracovalo okolo 250 jej príslušníkov. Chceli by sme sa dostať na číslo okolo 500. Po spustení náborovej kampane máme približne 200 nových žiadostí o prijatie. Aj teraz mám na stole dve žiadosti, jeden z nich je bývalý policajt , ktorý už má tzv. odbornú spôsobilosť, a nemusí už absolvovať potrebné skúšky.

Akí ľudia chcú pracovať v mestskej polícii? Väčšinu z nich beriete?

Väčšina tých, ktorí majú záujem u nás pracovať, nemá odbornú spôsobilosť a musia absolvovať odbornú prípravu. Odborná príprava trvá tri mesiace a robí sa v Nitre vo výcvikovom stredisku MP. Skúšky skladajú pred odbornou komisiou policajného zboru. Pokiaľ by išlo o ľudí, ktorí už majú na strednej alebo vysokej škole vzdelanie v odbore bezpečnostná služba, tí majú zo zákona odbornú spôsobilosť a nemusia už absolvovať skúšky.

Čo všetko musí spĺňať človek, aby ste ho zamestnali?

Zo zákona musí mať vek 21 rokov, úplné stredoškolské vzdelanie s maturitou, bezúhonnosť, ktorá sa dokazuje výpisom z registra trestov. Telesná, zdravotná a duševná spôsobilosť, ktorá sa dokazuje lekárskym posudkom od lekára, že je schopný vykonávať túto prácu. Následne absolvuje psychodiagnostické vyšetrenie u psychológa, ktoré hradí zamestnávateľ. Potenciálny uchádzač musí tiež absolvovať prijímací pohovor, kde zisťujeme, aké má motivácie vykonávať túto prácu a preukázať  v ňom aj minimálne vedomosti odborného charakteru.

Potrebuje aj zbrojný preukaz?

Áno, na prácu je potrebné mať oprávnenie skupiny C na výkon povolania. Pretože zákon o obecnej polícii hovorí o tom, že príslušník MP, ak obec nerozhodne inak, musí nosiť zbraň, ktorá je však majetkom obce, nemôže teda nosiť pri výkone práce svoju vlastnú zbraň. Toto oprávnenie si môže urobiť dva mesiace po prijatí do zamestnania.

Kto robí s uchádzačmi pohovory?

Niekedy ja, máme zriadenú aj prijímaciu komisiu-poradný orgán pri prijímaní nových zamestnancov.

Aké je percento záujemcov, ktorí sú už prijatí a následne zostanú?

Pomerne vysoké, nestáva sa často, že po prijatí do pracovného pomeru zamestnanec v krátkom čase odíde.

Mali ste aj nejaký extrém – záujemcu, ktorý napríklad nemal žiaden predpoklad vykonávať túto prácu?

Za môjho pôsobenia nie.

Aký je aktuálny nástupný plat mestského policajta?

Ak ide o policajta, ktorý ide robiť zmennú prevádzku na hliadku, jeho nástupný plat začína minimálne od 800 eur v čistom, ak už má odbornú spôsobilosť.

Špecifikujte bližšie zmennú prevádzku, koľko musí odpracovať hodín?

Je to 35 hodín týždenne. Fond pracovného času treba naplniť  tak, ako sa služby naplánujú. My máme nepretržitú prevádzku.

Pred časom ste testovali auto, ktoré má kontrolovať dodržiavanie parkovacej politiky. Bude nakoniec zaradené do prevádzky?

Nezávisí to na mne, každá takáto vec musí prejsť verejným obstarávaním. Viem, že budeme testovať ešte ďalšie vozidlo, a ak by aj vyhovovalo a prešlo testami, jeho zaradenie do prevádzky tiež musí prejsť verejným obstarávaním.

Takže sa ľudia nemusia báť, že v priebehu novembra, keď už je postupne v Petržalke v platnosti parkovacia politika, ich bude takéto auto kontrolovať a následne pokutovať?

Myslím, že to zatiaľ nehrozí.

Starosta Petržalky sa vyjadril, že v ich mestskej časti budú dvaja úradníci, ktorí budú parkovanie kontrolovať  a mapovať a následne kontaktovať MP. Oni s vami o tom hovorili, ste na to pripravení?

Rokovali sme spolu o tom, aká by bola najvhodnejšia spolupráca a zapojenie z našej strany. Sme s pánom starostom dohodnutí na určitom postupe. Mestská časť má prioritne záujem, aby to na ich území fungovalo čo najefektívnejšie. V rámci zavedenia parkovacej politiky si môže mestská časť zabezpečiť niektoré veci sama, napríklad dopravné značenie. Naše úlohy nastupujú až na konci tohto reťazca. Petržalke sa budeme venovať v rámci našich kapacitných možností.

Ak už urobím nejaký priestupok, aká je šanca, že bude vyriešený zo strany polície iba ústnym napomenutím a nie pokutou?

Policajt môže za určitých okolností a nezáleží na tom, či ide o mestského alebo štátneho policajta, upustiť od sankcie a vyriešiť situáciu len napomenutím, ak si myslí, že to bude v  konkrétnej situácii postačovať. Štatistiky nám hovoria, že dlhodobo má MP viac ako 30 % napomenutí zo všetkých priestupkov, ide tu hlavne o priestupky v oblasti dopravy. Ja policajtov usmerňujem, aby boli prísnejší a minimalizovali počet ústnych napomenutí. Keď si zoberiete zákonné podmienky, kedy má byť uložené napomenutie, takmer nikdy pri priestupkoch, ktoré sú spáchané v statickej doprave, nie sú splnené podmienky. Pri priestupku vo všeobecnosti postačuje zavinenie z nedbanlivosti, ja si to predstavujem tak, že príde napríklad návšteva z Oravy a z nedbanlivosti niečo poruší, vtedy si viem predstaviť to napomenutie. Väčšina priestupkov v statickej doprave je však páchaných úmyselne.

Môže mi dať mestský policajt pokutu, ak prejdem ako chodec na červenú? Je to v jeho kompetencii?

Nie, mestská polícia chodcov sankcionovať nemôže.

Cyklistov jazdiacich po chodníku pokutovať môžete?

Konkrétne za jazdu po chodníku cyklistov sankcionovať nemôžeme, to sa však mení s účinnosťou od 1.12.2019.

Poďme aj  do vašej minulosti, keďže ste boli šéfom vyšetrovacieho tímu v kauze Gorila a táto téma aktuálne otriasa Slovenskom. Mysleli  ste, že sa jedného dňa objaví Gorila v jej zvukovej podobe a bude ju počúvať verejnosť?

My sme si na začiatku roka 2012 v tíme povedali, že raz určite príde deň, keď sa objaví na verejnosti.

Púšťate si ju?

Nemám na to veľmi čas, som dosť pracovne vyťažený, potrebujem si aj ja mentálne oddýchnuť a zrelaxovať, tak sa priznám, neriešim to nejak extra. Čiže nesedím nad tým doma v kuse hodiny, ale jasné, že ma to zaujíma. Skôr s bývalými kolegami sme rozoberali ten obsah.

Myslíte si, že títo aktéri Gorily budú niekedy potrestaní? Podľa rozhodnutia súdu ide o nelegálny dôkaz...

Ústavný súd rozhodol, že odpočúvanie v byte na Vazovovej, vykonané na základe súhlasu sudcu na to miesto a na ten byt, bolo nezákonné z dôvodu nedostatočného odôvodnenia. Údajne v čase, keď súd o tom rozhodoval,  oficiálne nahrávky už boli dávno skartované SIS a neboli k dispozícii.  O zvuku, ktorý sa teraz objavil,  nebolo nijakým spôsobom preukázané, že je to z toho nezákonného odpočúvania. Takže tu máme údajný zvuk, no ja nepochybujem, že je to z toho nahrávania. Objavujú sa však nové právne výklady, ktoré by podľa mňa mohli umožniť použite tohto dôkazu.

Nie je vám ľúto, že už sa tomu nevenujete?

Nie. Nemá mi byť čo ľúto, som zmierený s realitou. Bol som donútený odísť, no po mojom odchode sa tomu venoval zodpovedný človek.

Akým spôsobom relaxujete, ako vyzerá váš pracovný deň?

Ráno o piatej vstávam, o šiestej vyrážam z domu, potom som v práci, pracujem oficiálne od siedmej do 15-tej, ale väčšinou je  to oveľa dlhšie. Počas pracovného dňa sa ani na sekundu vôbec nezastavím, mám veľa povinností. Vo voľnom čase rád cvičím, relaxujem, celý víkend sa snažím oddychovať.

Kde bývate?

Bývam v Čiernej Vode a tam trávim veľa voľného času.

Do práce chodíte autom?

Z hľadiska mojej práce musím byť dosť časovo flexibilný. MHD by aktuálne nebolo v mojej situácii vhodným riešením.

(nc)

Páčil sa vám článok?