VIDEO: Policajti strážia cintoríny, pomáha im aj pani Gizka

1.11.2019
0

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Správcovia cintorínov zvýšili v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých a Dušičiek bezpečnostné opatrenia. Samozrejme, znamená to aj zvýšený počet policajtov v okolí cintorínov. Mužom zákona však pri osvete pomáha aj speváčka Gizka Oňová.

Organizácia Marianum, ktorá má na starosti správu cintorínov a krematórií v Bratislave, oslovila na spoluprácu počas sviatkov mestskú aj štátnu políciu. Informoval o tom riaditeľ Marianum Radoslav Vavruš.

„Osobitnú pozornosť budú policajti venovať miestam so zvýšeným pohybom osôb v okolí cintorínov, odstavných plôch, parkovísk a komunikácií v okolí cintorínov. Posilnené budú aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok najmä v okolí cintorínov,“ uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Organizácia Marianum odporúča, aby si návštevníci najmä v období Dušičiek nenosili so sebou na cintorín žiadne drahocenné predmety, ktoré by mohli prilákať pozornosť potenciálnych zlodejov. „V prípade, že sa návštevník cintorína stane svedkom potenciálneho trestného činu, odporúčame urýchlene kontaktovať príslušný orgán konajúci v predmetnej veci,” upozornil Vavruš.

Do policajnej osvety sa zapojila aj speváčka a známa televízna svokra Gizka Oňová:

Polícia tiež upozorňuje, aby návštevníci cintorínov venovali zvýšenú pozornosť svojej taške, peňaženke a dokladom. „Kabelku alebo tašku nenechávajte voľne položené, nenechávajte si doklady a peňaženku v zadnom vrecku nohavíc, a ak je to možné, nenoste so sebou veľkú hotovosť,“ doplnil Szeiff.

Areály cintorínov sú verejnými priestranstvami a aj ich ochrana pred zlodejmi je preto zabezpečená prevažne len prostredníctvom členov polície. Podľa predsedu Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislava Stríža by však bolo dobré použiť aj iné spôsoby zabezpečenia. „Možno by stálo za to nasadiť nejaké kamerové systémy, aspoň na dni sviatkov, aby sa krádežiam zabránilo,” povedal.

Zvýšená opatrnosť by sa nemala týkať len majetku, ale aj cestnej premávky. Počas zvýšeného ruchu v okolí cintorínov by vodiči mali byť mimoriadne pozorní. Chodcom sa odporúča počas prechádzaní cez cestu využívať pokiaľ možno len priechody pre chodcov so svetelnou signalizáciou.

Vhodné by podľa Stríža bolo zaviesť na cintorínoch aj opatrenia protipožiarneho a bezpečnostného charakteru. „Či už by to bolo zabezpečenie prítomnosti sanitiek alebo zlepšenie prístupnosti zdravotných služieb na veľké cintoríny aké sú v Bratislave, Košiciach alebo napríklad v Banskej Bystrici,” uviedol.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?