Po stopách najkrvavejších zločinov: Kto vraždil na Baštovej a pri kúpalisku Lido?

3.11.2019
0

Zdroj: ms, rtvs

Páčil sa vám článok?

V našom seriáli sa aj dnes vydáme na miesta, po ktorých v Bratislave bežne chodíme a ani netušíme, že práve tu sa odohrali najkrvavejšie zločiny v dejinách Slovenska. Ako vyzerajú v súčasnosti a čo sa tu v minulosti odohralo?

Najsurovšie zločiny zmapoval seriál Slovenskej televízie Najväčšie kriminálne prípady Slovenska (2006). A práve po stopách dielu pod názvom Manipulovateľný, ktorý zaznamenal otrasné prípady bratislavských vrážd z 80-tych rokov 20. storočia, sa dnes vyberieme. 

V máji 1986 došlo na Baštovej ulici, na ktorej pred stáročiami býval bratislavský kat, v dome so súpisným číslom 1 k surovej vražde 77-ročnej dôchodkyne Terézie.  Za tento zločin nakoniec nikto nešiel do väzenia, hoci podozrivý sa pred vyšetrovateľom i súdom k činu priznal. Ako je to možné?

V tomto dome na Baštovej zavraždili na 24. mája 1986 medzi 13:00 a 15:00 h. pani Teréziu (FOTOGALÉRIA):

​A  kto bol z vraždy podozrivý? Išlo o dvojicu bratov Vladimíra (29) a Petra (26) Š. a mladú recidivistku Annu Š. (24). Je paradoxom, že dokazovanie vraždy kriminalistom sťažila práve príliš nízka inteligencia údajných páchateľov, pričom Vlado trpel stredne ťažkou debilitou, vďaka ktorej žil na invalidnom dôchodku a bol zbavený i svojprávnosti. Slabomyseľným bol i jeho mladší a o čosi inteligentnejší brat Peter. Ak ste sa v 80-tych rokoch pohybovali v centre Bratislavy, najmä v okolí Starej tržnice, je možné, že ste dvojicu bratov poznali. Zarábali si totiž predajom Večerníka a zberom starého papiera. A práve pri Starej tržnici trávili svoj čas, pričom veľmi často slovne i fyzicky napádali dôchodkyne, ktoré najmä starší Vlado z neznámych dôvodov nenávidel. Liali im na hlavy pivo, nadávali im, dokonca ich bili. Vlada pritom pre sadistické sklony a vysoku labilitu lekári navrhovali už v roku 1975 umiestniť do ústavu, no matka nesúhlasila, a tak iba dlhodobo užíval lieky na upokojenie. 

Začiatkom mája sa bratia zoznámili so šesťkrát súdne trestanou 24-ročnou Annou prezývanou Jánošíčka, ktorá už deväť rokov zo svojho krátkeho žvota prežila za mrežami. Trojica spolu trávila čas v uliciach či v lunaparku na petržalskej strane Dunaja, kde ďalší dvaja bratia Petra a Vlada pracovali. A práve podľa priznania Petra a Vlada to bol práve starší z bratov a Anna, kto starenku zavraždil.

Trojicu kriminalisti zadržali pomerne krátko po vražde, ku ktorej došlo v sobotu 24. mája 1986.  Podľa výpovede Petra prišla Anna po bratov domov a pozvala ich na návštevu k Terézii, ktorú predtým bratia nepoznali, aby si u nej vypili. Starenke Anna dvojicu predstavila ako svojich kamarátov. Neskôr mali Vlado a Anča odísť do izby a Terézia do kúpeľne - umyť si hlavu. Opitý Peter zaspal, no Anna a Vlado mali podľa jeho neskoršej výpovede vojsť za ňou do kúpeľne, pričom Jánošíčka podala Vladovi sekeru so slovami: „Láďo neboj sa.“

Vlado pri rekonštrukcii na mieste činu:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Peter, zobudený krikom, podľa vlastných slov otvoril dvere na kúpeľni, Terézia ležala vo vani plnej krvi. Po krátkom konflikte Peter z bytu utiekol, dal si v krčme pivo, išiel domov, tam vypil dve a zaspal. Vlado a Anča prehľadali byt, ukradli 2000 korún i forinty. Všetky peniaze následne skončili u Anči, ktorá dvojicu nízko inteligentných mužov ovládala. Podľa Petra jej ich Vlado odovzdal za odmenu, že mu dovolí ju bozkávať. I svedkovia vypovedali, že v tom období Anna disponovala na ňu nezvykle veľkým množstvom korún a mala taktiež forinty.

Telo pani Terézie po vražde:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Výsluchy podozrivých však neboli jednoduché. Anna, síce tiež mentálna subnorma, ale inteligentnejšia od Petra a Vlada, všetko popierala. Inteligencia Vlada zas bola natoľko nízka, že ani nechápal vážnosť situácie. Smial sa, šaškoval pred vyšetrovateľmi a neustále menil výpovede. K vražde sa však priznal, no menil napríklad jej motív. Raz uviedol, že starenka súložila s jeho bratom a jemu prekážalo, že prišiel na rad až druhý. Čo je však zaujímavé, obaja muži mali z Anny obrovský strach. Vypovedať a označiť ju za spolupáchateľku dokázali iba vtedy, keď nebola prítomná.

Anna Jánošíčka bola agresívna, bratia sa jej veľmi báli:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

​V priebehu vyšetrovania sa Vlado priznal aj k staršej vražde z augusta 1981, ku ktorej došlo v Petražlke neďaleko lunaparku, kde sa zvykol pohybovať. Práve v lunaparku sa podľa svojich slov zoznámil s duševne chorou Máriou.

Miesto v Petržalke, kde sa kedysi nachádzal lunapark (pri divadle Aréna):

Zdroj: ms

​Vlado podľa svojho priznania Máriu odviedol do lesíka pri kúpalisku Lido (za Starým mostom), kde ju zviazal, znásilnil, zaškrtil, kameňom jej rozbil hlavu a do prirodzenia vložil polmetrový drôt. Vlado bol taký jednoduchý, že pri rekonštrukcii takmer zabil policajta. Stalo sa to vo chvíli, keď si policajt ľahol na zem a muži zákona Vlada požiadali, aby s kameňom názorne ukázal, ako Márii rozbíjal hlavu. Keby okolostojaci včas nezasiahli, došlo by zrejme k ďalšiemu úmrtiu.

Lesík za kúpaliskom Lido dnes:

Zdroj: ms

​Napriek priznaniam však trojica za mrežami neskončila.  Annu mestský súd v roku 1988 zbavil obžaloby, bolo pozastavené aj trestné stíhanie Vladimíra.  Prokurátorka sa odvolala a prípad putoval pred Najvyšší sud SR. Ani tu však žalobcovia neuspeli.  Podľa súdu totiž došlo k vražde inak, ako uvádzajú výpovede obvinených. Napríklad Vlado vypovedal, že Teréziu zabil ostrím sekery, no v skutočnosti bola zavraždená tupou stranou tohto nástroja. Takýchto rozporov sa našlo vaic a čo je dôležité a naozaj zaujímavé, na mieste činu sa nenašli odtlačky prstov ani jedného z trojice. Ani krv nájdená na rifliach, ktoré si Anna podľa výpovede jej spolubývajúceho v deň vraždy menila, nebola krvou obete.  Vladimír dokonca na súde poprel, že pri vražde bola aj Anna, trval na tom, že vraždil on. Prokátorka to zdôvodňovala tým, že súd ho vypočúval za jej prítomnosti.  Najvyšší súd u Vlada poukázal aj na psychiatrické posudky, podľa ktorých si môže vymýšľať, popisovať neprežité, pričom ho mohol niekto na výpoveď naviesť, ale na druhej strane psychiatri považovali výpovede bratov, napriek ich chaotickosti, pokiaľ ide o samotný fakt, či vraždu spáchali, za vierohodné.

Vlado pri rekonštrukcii na mieste činu:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

​Nakoniec ani podľa Najvyššieho súdu nebolo jednoznačne preukázané, že vraždu spáchala Anna. V apríli 1989 ju preto zbavili viny, pre nevieryhodnosť výpovedí pozastavili aj trestné stíhanie Vladimíra a prípad odložili. Vlado však na základe verdiktu súdu skončil v psychiatrickom ústave. Ako k vraždám naozaj došlo, teda dodnes s istotou nevieme. 

Najväčšie kriminálne prípady Slovenska (video):

(ms)

Páčil sa vám článok?