V Podunajských Biskupiciach ukradli zariadenie s rádioaktívnym materiálom

2.10.2019
0
Troxler

Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

V utorok (1. 10.) ukradli z motorového vozidla v Bratislave v Podunajských Biskupiciach troxler. Ide o zariadenie na meranie hustoty materiálov, ktoré v sebe obsahuje rádioaktívny materiál (rádionuklid cézium Cs-137). Informovalo o tom Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Prípad má však nakoniec šťastné vyústenie.

Zariadenie sa nakoniec našlo v neskorých nočných hodinách bez poškodenia. Ako priblížila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká, na miesto boli privolaní aj pracovníci radiačnej ochrany, aby zariadenie skontrolovali a dohliadli na bezpečnú manipuláciu s ním. Na mieste nálezu bola preverená radiačná situácia a nariadené opatrenia tak, aby všetky úkony boli vykonané v súlade s princípmi radiačnej ochrany a aby ožiarenie zasahujúcich osôb bolo udržané na čo najnižšej úrovni. Obhliadkou bolo podľa MDV zistené, že zariadenie troxler a ani samotný zdroj ionizujúceho žiarenia nebol poškodený. Po zaistení potrebných dôkazov bolo zariadenie odovzdané majiteľovi.

"Predpokladá sa, že k ožiareniu osôb nad povolený limit ožiarenia obyvateľstva nedošlo, ale vzhľadom na to, že boli porušené opatrenia na zaistenie bezpečnosti rádioaktívneho žiariča pri preprave, bude mimoriadna udalosť hodnotená aj v zmysle Medzinárodnej stupnice jadrových a radiačných udalostí INES," skonštatovala hovorkyňa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?