FOTO a VIDEO: Podvodníci z Rumunska opäť skúšajú svoje finty na cestách - kde všade už boli videní?

5.8.2019

Zdroj: FB K.K.

Páčil sa vám článok?

Počas letného obdobia sa na viacerých úsekoch diaľnic aj na území bratislavského kraja častejšie stretávame s prípadmi podvodníkov, ktorí predstierajú poruchu na motorovom vozidle. Snažia sa tak zastaviť iných účastníkov cestnej premávky a následne sa od nich pokúšajú vylákať finančnú hotovosť. Väčšinou ide o štátnych občanov Rumunskej republiky.

"Pozor na podvodníkov na diaľniciach - sú späť! Ráno vstanú, pekne sa oblečú, umyjú si svoje autá na zahraničných ŠPZ a každý deň sa hodiny vozia a odstavujú iných vodičov na pumpách a odpočívadlách! Budú vám rozprávať príbehy o pokazenom aute, tvrdiť, že sú úspešní podnikatelia, ponúkať vám za pomoc falošné hodinky. Je to podvod a ich cieľom je vás okradnúť! Požičané peniaze vám nielenže nikdy nevrátia, ale pokojne vám aj vykradnú auto! Denne takto jedno auto zarobí aj 500 eur. Ak ich uvidíte nezastavujte a kontaktujte políciu! PS: Pokojne mi ich aj natočte, aby sme z nich urobili hviezdy a trochu im skomplikovali možnosť kradnúť na Slovensku. Z Rumunska mi už niektorí z nich píšu a jedujú sa..." napísala na sociálnu sieť reportérka televízie Markíza Kristína Kovešová, ktorá sem pridala aj video a niekoľko fotografií týchto rumunských podvodníkov.  

Z nasledujúcej diskusie bolo zrejmé, že Rumuni sa v tejto sezóne zamerali najmä na Bratislavský kraj, o čom svedčí aj facebookový príspevok polície, ktorý zverejnila počas víkendu: "Príkladom by bol pravdepodobne aj vodič tmavomodrého Audi s nemeckým evidenčným číslom, občan Rumunska, ktorý sa spolu so svojou spolujazdkyňou, tiež občiankou Rumunska, snažil blokovať ostatných účastníkov cestnej premávky za účelom zastavenia a následného fingovania poruchy na vozidle. Za poskytnutie finančných prostriedkov tieto osoby zvyknú ponúkať napodobneniny rôznych cenných predmetov.V tomto prípade však k takémuto podvodnému konaniu nedošlo, avšak uvedenému vodičovi bola uložená bloková pokuta vo výške 140,- Eur za nedanie prednosti v jazde, nesprávnu jazdu v jazdných pruhoch a jazdu po krajnici." 

Rumunskí podvodníci veľmi často operujú na diaľnici D2 medzi Bratislavou a Malackami...

Skúšali to aj na parkovisku pred Tescom na Zlatých pieskoch, kde majú postavené aj stany, takže to vyzerá ako ich základňa. 

Okrem poruchy na aute tvrdia, že im dochádzajú pohonné hmoty a pýtajú peniaze na benzín či naftu. Ako protihodnotu ponúkajú zlato, prstene, (väčšinou falošné) alebo lacné imitácie hodiniek či voňaviek. 

"Mňa zastavili na Špitálskej ulici, že v aute im došiel benzín či im nepožičiam peniaze, aby mohli dotankovať a núkali mi zlatý prsteň. Tak som im povedal, že nie s tým, že sto metrov odtiaľ - na Americkom námestí je čerpacia stanica, nech skúsia tam či im za ten falošný prsteň niečo do nádrže natankujú," opisuje svoj zážitok s Rumunmi jeden z Bratislavčanov.  

Priamo v akcii ich nakrútili aj policajti: 

Viac záberov rumunských podvodníkov a ich áut nájdete v našej fotogalérii:

"Preto buďte v takýchto prípadoch aj počas obdobia letných dovoleniek obozretní a nenechajte sa od podvodníkov nachytať. V prípade, ak tieto osoby predstierajú, že sa ocitli v núdzi, odporučte im kontaktovať niektorú zo záchranných zložiek, prípadne tak rovno urobte sami. Za žiadnych okolností však nedávajte peniaze neznámym osobám, ani od nich nič nekupujte," upozorňuje polícia z Bratislavského kraja. Naša rada znie, že najlepšia obrana je ignorácia. Netreba sa nechať na diaľnici či ceste zastaviť, nepúšťať sa s nimi do rozhovorov, neotvárať pred nimi svoje auto, nič si od nich nebrať a pokiaľ budú nepríjemní alebo vás začnú obťažovať či ohrozovať, tak na nich zavolajte policajtov.

(ars)   

Páčil sa vám článok?