Marian K. požiadal súd, aby sa proces o zmenkách z Markízy uskutočnil v jeho neprítomnosti

16.7.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Obžalovaný a zároveň obvinený podnikateľ Marian K. požiadal súd, aby sa prvé hlavné pojednávanie v takzvanej kauze televíznych zmeniek, ktoré je naplánované na pondelok 22. júla, uskutočnilo pred Špecializovaným trestným súdom v jeho neprítomnosti. TASR o tom v utorok informoval obhajca obžalovaného Marek Para.

Žiadosť prišla po tom, ako sa v utorok aj v pondelok (15. 7.) mala porada Paru s jeho klientom v Ústave na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove odohrať v nimi kritizovanej miestnosti č. 4. Tá je podľa názoru obhajcov a aj podnikateľa monitorovaná.

"Dňa 16. júla o 13.28 h obhajca obžalovaného Mgr. M.K. osobne doručil na ŠTS v Pezinku žiadosť obžalovaného o konanie v jeho neprítomnosti na všetkých šiestich pojednávacích dňoch (22., 23., 24., 29., 30., 31. júl 2019). Predseda senátu zobral túto žiadosť na vedomie a plánuje zrušiť predvádzanie obžalovaného z Ústavu na výkon väzby na hlavné pojednávanie." uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 Marian K. je väzobne stíhaný v kauze takzvaných televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Prvé hlavné pojednávanie v kauze zmeniek malo byť 20. júna, ale preložili ho na 22. júla. Proces je vytýčený na päť dní.

Na Mariana K. a Pavla R. podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.

Podnikateľ sa dva razy neúspešne snažil dostať z väzby na slobodu, dva razy mu to ŠTS pracovisko Banská Bystrica zamietlo. Voči rozhodnutiam podal sťažnosť, ktorú mu však senát Najvyššieho súdu SR zamietol, naposledy koncom minulého roka.

Marian K. je vo väzbe od konca júna 2018, postupne vystriedal väzenia v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon opäť v Leopoldove. Obvinený je aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

(TASR)

Páčil sa vám článok?