Smutný príbeh pokračuje: Ľubka s egyptským manželom a dvoma deťmi opustili Slovensko

5.7.2019
0
Ľubomíra a Mohamed

Zdroj: Archív L. M.

Páčil sa vám článok?

Neuveriteľný a zarážajúci príbeh Bratislavčanky Ľubky a jej rodiny sa napriek medializácii stále nedočkal šťastného konca. Po tom, čo Ľubkinmu egyptskému manželovi slovenská polícia znemožnila ďalší pobyt na Slovensku, celá rodina odišla v stredu večer do Egypta, kde si bude zháňať podnájom.

Ako včera informovala Televízia JOJ, Egypťan Mohamed, ktorého polícia administratívne vyhostila z dôvodu, že údajne ohrozuje bezpečnosť v štáte, v stredu večer aj s rodinou opustil Slovensko, pričom pri emotívnej rozlúčke nechýbali slzy. "Nič zlé som na Slovensku nerobil, neviem prečo idem preč takto,"povedal na bratislavskom letisku pre TV JOJ. "Je to pre nás nepochopiteľné. Zať je jeden vynikajúci človek. Je to jedna krásna rodina," povedal otec Ľubky, ktorý sa so svojou milovanou rodinou prišiel na letisko rozlúčiť. 

Do Egypta si zbalili len to najnutnejšie, chlapcom, ktorí nevedia po arabsky, zobrali i slovenské knižky. Rodina, ktorá o možnosť vrátiť sa bude naďalej bojovať na súde, stále dúfa, že sa jej podarí absurdnú situáciu zvrátiť aj na diaľku z egyptskej Hurghady. Na jej stranu sa postavila i ombudsmanka, spis si vyžiadala aj generálna prokuratúra. Súd však stále nemohol rozhodnúť, doteraz totiž neobdržal spis.

Reportáž TV JOJ:

Mohamed Ahmed Mohamady Elsayed Ahmed, ako sa volá Ľubkin manžel celým menom, žil na Slovensku šesť rokov. Z veľkej lásky manželov sa narodili dve deti -  chlapci dnes už vo veku 4 a 1,5 roka. Všetko vyzeralo ako šťastný životný príbeh, Mohamed sa na Slovensku zamestnal, bez akýchkoľvek problémov získal trvalý pobyt na päť rokov. Roky pracoval v hoteli Kempinski, kde sa konala aj známa bezpečnostná konferencia GLOBSEC, takže niet prakticky pochýb, že musel byť preverený ako "nezávadová" osoba.

Šok však prišiel minulý rok, keď si Mohamed netušiac nič zlého požiadal o predĺženie trvalého pobytu. Cudzinecká polícia jeho žiadosť zamietla s odôvodnením, že by mohol ohroziť bezpečnosť štátu. Nič viac sa vystrašená rodina nedozvedela, verdikt polície sa totiž opiera o správu SIS, ktorá je tajná. A tak ani totálne zaskočený Mohamed, ktorý nikdy nemal problém so zákonom, netušil, na základe čoho musel Slovensko opustiť. Vysvetľoval si to tým, že si ho mohli s niekým pomýliť, šancu čokoľvek vysvetliť však nedostal. "Nikto nás zo strany polície nekontaktoval, manžela si ani raz nepredvolali, nežiadali žiadne vysvetlenie, nekonfrontovali ho so žiadnymi podozreniami, naozaj absolútne nič," povedala prednedávnom pre banoviny.sk Ľubka.

(ms)

Páčil sa vám článok?