Colníci kontrolovali bratislavské shisha bary. Porušenie zákona zistili u všetkých

7.12.2018
0
Tabak

Zdroj: Colná správa

Páčil sa vám článok?

Colníci z Colného úradu Bratislava kontrolovali v uplynulých týždňoch podniky predávajúce tabak do vodných fajok, v ktorých sa dá tento tabak aj vyfajčiť. V shisha baroch zistili viaceré porušenia zákona a zaistili viac ako 10 kilogramov tabaku do vodných fajok.

"Bratislavskí colníci kontrolovali celkovo sedem prevádzok nachádzajúcich sa v hlavnom meste, v ktorých sa predáva i fajčí tabak do vodných fajok. Zistili, že predávaný tabak nespĺňal zákonné podmienky. Nebol totiž označený kontrolnými známkami, čím vzniklo podozrenie o riadnom preukázaní jeho pôvodu alebo spôsobu nadobudnutia. Takéto zistenia sa týkali všetkých kontrolovaných prevádzok. Colný úrad preto zabezpečil počas kontroly spolu viac ako 10 kg tabaku do vodných fajok," informovala nás hovorkyńa bratislavského colného úradu Drahomíra Adamčíková..

Tabak do vodných fajok totiž podlieha spotrebnej dani z tabakových výrobkov rovnako ako „klasický“ tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet. Z tohto dôvodu sa na jeho distribúciu, označovanie a predaj vzťahujú rovnaké podmienky ako na klasický tabak. Predaj tabaku do vodných fajok sa musí realizovať len v uzatvorených spotrebiteľských baleniach označených slovenskou kontrolnou známkou, ktorú vydáva registrovaným podnikateľom Mincovňa Kremnica, štátny podnik.

Zdroj: Colná správa

​"Predaj tabaku do vodných fajok z otvoreného spotrebiteľského balenia je preto zakázaný. Podnikatelia, ktorí ho takto predávajú, sa vystavujú hrozbe pokuty vo výške od 50 až do 10 000 eur. Vzhľadom na výsledky zistení bude CÚ Bratislava pokračovať v takýchto kontrolách," dodala Adamčíková.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?