FOTO: NAKA v Kollárove zadržala 8 ôsob podozrivých z účasti na vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

27.9.2018
Ján Kuciak a Martina Kušnírová
Páčil sa vám článok?

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Momentálne prebiehajú domové prehliadky a ďalšie procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí," informuje na sociálnej sieti polícia, ktorá zverejnila aj niekoľko fotografií zo zásahu.

Podľa informácií tv.noviny.sk zadržali príslušníci NAKA na juhu Slovenska osem osôb, pričom jednou z nich mal byť Tomáš Sz. z Kolárova, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ v Komárne. Polícia podľa portálu od 04.00 h monitorovala terén, na mieste lietal policajný vrtuľník, ulica, na ktorej k zásahu došlo, je uzavretá. Druhým zadržaným je Miroslav M. Podľa informácií televízie Markíza boli v obci známi ako miestni "vybavovači" problémov. Podľa televízie JOJ mali vyšetrovateľom pri identifikácii podozrivých pomôcť informácie z analýzy IP adries počítačov. Tie použili pri vyhľadávaní domu Jána Kuciaka službou street view. Český časopis Respekt na svojej internetovej stránke zase uviedol, že k dopadnutiu podozrivého z vraždy a jeho pomocníkov pomohli aj snímky z americkej družice, ktorá sa zhodou okolností pohybovala v čase vraždy nad miestom, kde boli obaja mladí ľudia zabití. Satelitná analýza pohybu osôb a áut tiež pomohla odhaliť, odkiaľ a kam smerovali v čase vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice.   

Spomedzi najvyšších ústavných činiteľov medzi prvými na zadržanie podozrivých reagoval ráno prostredníctvom sociálnej siete predseda vlády Peter Pellegrini: "S potešením som prijal správu o tom, že polícia zatkla podozrivých z vraždy dvoch nevinných mladých ľudí. Zároveň oceňujem profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. Vyšetrenie a potrestanie vinníkov tejto vraždy je jednou z priorít mojej vlády a som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť.“ 

Zdroj: FB Polície SR

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic na sociálnej sieti vyzýva verejnosť, aby mala dôveru k doterajším výsledkom vyšetrovania. "Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať," uviedol Lipšic.

Zdroj: FB Polície SR

V každom prípade štvrtkový trestno-procesný úkon, ktorým je zadržanie ôsmich osôb v Kolárove podozrivých z úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, treba pokladať za výrazný a významný posun vo vyšetrovaní tohto prípadu. Domnieva sa bývalý dlhoročný šéf slovenských vyšetrovateľov a v súčasnosti vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor.

"Aj keď zaznievali mnohé kritické názory a poznámky k dĺžke tohto konania, určite sa dozvieme, prečo k tomu došlo až po takomto čase. Napriek tomu ja to považujem za významný posun. Vo všeobecnosti možno povedať, že pokiaľ ide o objasňovanie prípadu z hľadiska jeho páchateľa, tak sú také štyri základné stupne. To znamená podozrivý, obvinený, obžalovaný a odsúdený. Dostávame sa do prvého stupňa riešenia," povedal pre TASR Ivor.

Ako zdôraznil, v prípade že sa zhodnotí v rámci tohto zadržania, v rámci 48-hodinovej lehoty, že zadržanie podozrivých alebo podozrenie je aktuálne, tak sa vznesie obvinenie. "To už bude ďalší, vyšší stupeň pravdepodobnosti odhalenia páchateľa. Samozrejme, to konečné riešenie bude až v rukách súdu, ale ja sa domnievam, že už i toto je významný pozitívny posun vo vyšetrovaní tohto prípadu," zdôraznil Ivor.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

(TASR, ars, foto: FB Polície, abn)

Páčil sa vám článok?