Colníci zachytili cestujúceho z Dubaja: Neuveríte, akú hotovosť mal so sebou!

14.8.2018
Nepreclená hotovosť na bratislavskom letisku

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Bratislavskí colníci na letisku zachytili v uplynulých dňoch väčšie množstvo finančných prostriedkov. Na územie Európskej únie sa 47 tisíc eur v hotovosti snažil previezť cestujúci zo Spojených arabských emirátov.

Cestujúci na územie EÚ vstupoval letom z Dubaja. Pri vstupe na colné územie únie si však nesplnil zákonnú povinnosť a neprihlásil prevážanú finančnú hotovosť vo výške 46 730 eur.

Hotovosť mal v batožine a po prílete podal colné vyhlásenie prechodom cez zelený pruh, v ktorom deklaroval, že „nemá nič na preclenie“. "Každá fyzická osoba, ktorá prepravuje peňažné prostriedky v hotovosti v minimálnej výške 10 000 eur a viac (aj v prípade ekvivalentu v inej mene), je povinná podľa Colného zákona bez vyzvania písomne ohlásiť túto skutočnosť príslušnému hraničnému colnému úradu," informovala Drahomíra Adamčíková hovorkyňa colného úradu Drahomíra Adamčíková. 

Za tento skutok mu colníci uložili blokovú pokutu vo výške 330 eur.

Za colný priestupok možnu pracovníci Colného úradu podľa závažnosti porušenia colných predpisov uložiť pokutu do 3 319,39 eur. V prípade, ak osoba dováža, vyváža alebo prepravuje neopracované diamanty v rozpore s colnými predpismi je možné udeliť pokutu až do výšky 33 193,91 eur. V rozkaznom konaní je výška pokuty do 1 659,69 eur. V blokovom konaní možno uložiť pokutu do 331,93 eur.

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?