Psy sú problémom nielen Ružinovčanov

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podľa oficiálnych údajov sa počet psov v Ružinove odhaduje na tritisíc. Podľa neoficiálnych ich môže byť oveľa viac, niektoré údaje hovoria až o siedmich tisícoch psov len na území tejto mestskej časti. Ostatné časti sú na tom obdobne, no málokde sa darí tento problém riešiť.

Mnohí občania sa sťažujú, že psy a ich nezodpovední majitelia doslova vyhnali deti z detských ihrísk, pieskovísk a trávnatých plôch. Psy znečisťujú životné prostredie exkrementmi, a poniektorí ich majitelia si tým hlavu nelámu.

Mestská časť Ružinov sa aspoň snaží tento nepríjemný problém riešiť. Už v roku 1996 zakúpila špeciálne vrecká na zber psích exkrementov a začala ich bezplatne poskytovať chovateľom, ktorí však prejavili len minimálny záujem. Finančnou čiastkou vo výške 100 000 korún prispela tiež Slobode zvierat na výstavbu útulku, pomáhala pri vydávaní osvetových materiálov a v tomto roku získalo oddelenie životného prostredia prostriedky na sterilizáciu a kastráciu zvierat. To všetko však na vyriešenie problému nepostačuje - často pre nezodpovednosť majiteľov psov.

Túto skutočnosť si uvedomila aj prednostka miestneho úradu Mária Šamová, ktorá sa spolu s ďalšími spolupracovníkmi vybrala do Prahy, kde už fungovala dočisťovacia služba. Výsledkom cesty je, že dnes sa v Ružinove - ako v jedinej bratislavskej časti - zavádza do praxe systém komplexného dočisťovania verejných priestranstiev od psích výkalov. Je naozaj originálny - psie exkrementy odstraňujú pracovníci na bicykloch pomocou vysávačov.

Túto službu zabezpečuje firma KaS Slovakia podľa vzoru pražských kolegov. „Chystáme sa zaviesť aj ďalšie opatrenia,“ hovorí M. Šamová. “Jedným z nich je aj čipovanie registrovaných psov. Jeho výhodou bude ľahšia kontrolovateľnosť psov na verejných priestranstvách policajtmi a ľahšie vyvodzovanie dôsledkov pre majiteľov.”

(avn)
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?