Poslanci v Lamači chcú, aby policajti proti bezdomovcom zasahovali tvrdšie

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestskej časti Lamač požadujú, aby mestskí policajti viac kontrolovali a tvrdšie zasahovali proti bezdomovcom. Na zasadnutí miestneho zastupiteľstva ich zaviazali, aby pripravili stratégiu na riešenie problémov s bezdomovcami.

Ľudia bez domova sa v Lamači pohybujú najmä pri hypermarkete Tesco a niektorí lamačskí poslanci hovorili na zasadnutí o svojich negatívnych skúsenostiach. Napríklad poslankyňa Oľga Keltošová tvrdila, že do Tesca v Lamači už takmer vôbec nechodí, pretože sa tam necíti bezpečne. Uviedla, že bezdomovci obťažujú nakupujúcich nielen pred obchodným domom, ale aj v garážach.

Podľa hovorcu mestskej polície Petra Plevu je potrebné si uvedomiť, že aj bezdomovec je občan ako každý iný. Mestská polícia môže riešiť iba prípady, v ktorých ide o priestupok, ten však musí byť spoľahlivo zistený a preukázaný. „Problém, o ktorom sa hovorilo na zasadaní lamačského zastupiteľstva, sa nevyskytuje len v okolí spomínaného nákupného strediska, ale je všade v okolí nákupných centier, ktoré majú v ponuke bezdomovcami vyhľadávané lacné čučo“, uviedol P. Pleva. Dodal, že za poriadok a čistotu na pozemkoch zodpovedá ich vlastník, alebo správca teda v tomto prípade hypermarket Tesco.

V stanovisku spoločnosti Tesco sa okrem iného uvádza, že ide o citlivý spoločenský problém, ktorý sa nedá vždy jednoducho a rázne riešiť. „Vieme tiež, že zákazníci, ktorí k nám prichádzajú za nákupmi, službami, alebo si jednoducho oddýchnuť v reštauráciách, sa môžu k správaniu bezdomovcov stavať kriticky. Niekedy možno ide len o ich prítomnosť, ktorá sa všeobecne vníma nepriaznivo a už sa očakáva konkrétne riešenie.“

Spoločnosť Tesco sa podľa vlastného vyjadrenia snaží riešiť situáciu citlivo, ľudsky a hľadať alternatívy a kontaktovať sa v tejto súvislosti s kompetentnými orgánmi a príslušnými inštitúciami.

Páčil sa vám článok?