Petržalka chce bojovať proti prostitúcii

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka chce prijať vlastné nariadenie, v ktorom zakáže na verejných priestranstvách svojho územia možnosť ponúkať, propagovať, poskytovať, alebo požadovať pohlavný styk a robiť sexuálne praktiky.

Rovnako sa má zakázať voľne prístupná reklama propagujúca poskytovanie erotických služieb, ktoré majú vyvolať sexuálne vzrušenie alebo uspokojenie. Zakázaná má byť aj reklama ukazujúca nahotu ľudského tela takým spôsobom, že to vyvoláva pohoršenie. Má ísť najmä o intímne časti ľudského tela, ženskú hruď alebo vyzývavé zobrazovanie, ktoré vyzdvihuje sexuálne stránky človeka. Neprípustné má byť aj viditeľné obnažovanie intímnych častí ľudského tela a celej ženskej hrude na takých verejných priestranstvách, kde majú prístup aj osoby mladšie ako 18 rokov.

Zastupujúca starostka Petržalky Viera Kimerlingová nám povedala, že v prípade prijatia nariadenia chcú očistiť Panónsku ulicu, „aby deti, ktoré idú do školy na ôsmu, už neoznamovali, že sa tam presne v tom čase menia služby a pasáci inkasujú od tých nešťastníčok peniaze, prípadne sankcionujú neposlušné.“

Podľa Kimerlingovej obchod s bielym mäsom bude prekvitať dovtedy, kým osoby, ktoré si z človeka spravili tovar, nebudú zasiahnuté na ich najcitlivejšom mieste - na peniazoch. Zatiaľ im tento „biznis“ funguje kvázi legálne. „Podľa našich informácií 75 percent dievčat, ktoré poskytujú tieto služby, sú drogovo závislé,“ uviedla Kimerlingová. Povedala, že aj keď je koristenie z prostitúcie trestným činom, je možné to robiť s pomerne malým rizikom. Mnohé dievčatá sú k týmto veciam prinútené, pretože sa raz nechali zlákať na ľahký zárobok. Dievčatá si díleri predávajú medzi sebou ako tovar a na toto všetko sa podľa nej nesmie človek, ktorý má trochu citu, len prizerať.

Pokiaľ ide o reklamu, V. Kimerlingová tvrdí, že na území Petržalky musia dbať na estetickú úroveň reklamy a aby nebol ohrozený aj zdravý duševný vývoj detí. Zákaz sa má podľa nej týkať najmä propagovania sexuálnych praktík, teda verejných domov. Záujmom mestskej časti je podľa zastupujúcej starostky predchádzať porušovaniu zákona a ochrana verejného poriadku. Zákon o priestupkoch podľa nej obci umožňuje stanoviť aj ďalšie povinnosti, ktorých porušenie môže byť kvalifikované ako priestupok proti verejnému poriadku. „Zároveň je potrebné poznamenať, že naše nariadenie pôsobí najmä preventívne vo veľmi úzkej oblasti, pretože pokiaľ by došlo k vzbudeniu verejného pohoršenia, pôjde o priestupok podľa iného paragrafu zákona o priestupkoch alebo o trestný čin výtržníctva. Naše nariadenie má oporu vo viacerých predpisoch, zameriava sa však na iný cieľ, a tým je ochrana verejného poriadku v mestskej časti Bratislava-Petržalka.“, konštatovala Viera Kimerlingová. Dodržiavanie navrhovaného nariadenia mestskej časti má mať na starosti mestská polícia.

Páčil sa vám článok?