Polícia v Petržalke riešila vlani 16,5 tis. priestupkov

4.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mestská polícia v bratislavskej Petržalke riešila v uplynulom roku takmer 16,5-tisíca priestupkov. Uvádza sa to v správe o stave verejného poriadku v mestskej časti za rok 2009. Tú dnes miestni poslanci zobrali na vedomie.

V blokovom konaní riešila polícia takmer 11-tisíc priestupkov, pričom udelila celkovú pokutu vyše 125-tisíc eur. Okrem toho udelila viac ako 4 600 napomenutí. V správe sa taktiež konštatuje, že do tohto roka bolo z toho minulého presunutých 20 nedoriešených priestupkov.

V správe sa zároveň uvádza, že tento rok by malo v mestskej časti pribudnúť osem okrskárov v štyroch okrskoch. Od mája by mali dvaja z nich pôsobiť v Zrkadlovom háji, od júna v Ovsišti, od júla na Lúkach a od septembra v Hájoch. Do budúcna sa plánuje ich ďalšie rozšírenie, najprv sa začne pracovať v najproblematickejších lokalitách.

Značný počet priestupkov v minulom roku tvoria tie proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Ide o vyše 11,4-tisíca prípadov. Do tohto počtu spadá napríklad aj problematika verejnej zelene, ktorej sa týka takmer 1 700 priestupkov. Vysoký počet priestupkov zaznamenala polícia aj pri kontrole všeobecne záväzného nariadenia o konzumácii alkoholických nápojov na verejných priestranstvách. V tejto súvislosti sa uvádza počet 1 202.

Problémom mestskej časti sú aj naďalej mnohí psičkári, ktorí si neplnia svoje zákonné povinnosti. Pri kontrole podmienok samosprávy o držaní psov bolo riešených vyše 820 priestupkov. Týkali sa znečistenia verejného priestranstva, zákazu vstupu so psom, zákazu voľného pohybu či registračnej známky.

Udelené boli pokuty v celkovej výške viac ako 3 100 eur, značná časť však pre prerozdeľovací mechanizmus putovala mestu.

"Situáciu hodnotím ako veľmi vážnu. Verejné priestranstvá hlavne po zimnom období boli značne znečistené. Pri ,venčení’ je väčšina majiteľov psov nedisciplinovaná, neodstraňujú výkaly po svojich psoch," konštatuje v správe veliteľ okrskovej stanice mestskej polície v Petržalke Ján Hanidžiar.

Okrem iného sa kontrolovalo napríklad aj dodržiavanie prevádzkových hodín. V tejto súvislosti bola udelená celková pokuta 1 125 eur. Opäť však väčšinu získalo mesto. Počas roka 2009 osadila mestská polícia takmer 4 300 papúč a odtiahla 32 áut. Väčšinou išlo o odtiahnutie vozidiel z vyhradených parkovacích miest a z chodníkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?