Vrakuňa ako prvá využíva systém SelectaDNA

4.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Vrakuňa využíva ako prvá na Slovensku najpokročilejší forenzný spôsob na znižovanie kriminality na svete - systém SelectaDNA, uviedla hovorkyňa mestskej časti Jasmína Matúšová.

Systém, ktorý nevyvrátiteľným spôsobom spája páchateľa s miestom činu, je nainštalovaný v škôlke na Kaméliovej ulici. Páchateľa pri pokuse o vykradnutie objektu poleje „sprcha“ obsahujúca syntetickú DNA s jedinečným kódom.

„Som nesmierne rád, že podobné novinky už nie sú len v kriminálnych filmoch, ale aj v praxi. Vrakuňa je prvá mestská časť na Slovensku, ktorá sa rozhodla systém syntetickej DNA vyskúšať. Verím, že nám vo Vrakuni pomôže v boji s kriminalitou a vandalizmom,“ uviedol starosta mestskej časti Ladislav Fatura.

Vrakuňa bojuje s drogovou kriminalitou pre drogové centrum v Pentagone už roky. Za posledné obdobie sa v účinnej kombinácii spolupráce starostu, samosprávy a mimovládnych organizácií podarilo rast kriminality eliminovať. Podľa Matúšovej dokonca kriminalita ako taká v objekte výrazne klesla.

Syntetická DNA je jedinečná, patentovaná látka, bežne používaná v rámci krajín Európskej únie. Svoj pôvod má v Anglicku. Na Slovensku má na jej aplikáciu patent jediná spoločnosť, a to je PPZ SYSTEM, s. r. o.

Spoločnosť nainštalovala systém forenzného značenia do škôlky na Kaméliovej ulici vo Vrakuni. Pri násilnom vniknutí do budovy sa na páchateľa spustí neviditeľný „dážď“ látky, ktorú páchateľ necíti, nevidí, ani inak zmyslami neregistruje.

Látka obsahuje špecifický kód určený len pre danú budovu. Takto označený zlodej nemôže látku zo seba zmyť ani nijako inak odstrániť. Látka je viditeľná len pod špeciálnym svetlom. Stopy roztoku je možné odobrať z pokožky, vlasov, oblečenia a odoslať ich na účely forenznej analýzy na preukazovanie skutočnosti, že páchateľ vnikol do konkrétneho objektu. Všade tam, kde je systém nainštalovaný, je pridelený aj jedinečný kód DNA, ktorý má polícia v databáze k dispozícii, preto je veľmi jednoduché zistiť, s akými trestnými činmi sa podozrivý spája.

Okrem sprejového systému vlastní mestská časť aj ďalšie produkty obsahujúce syntetickú DNA. Tie sú určené na neviditeľné označenie vecí ako zábezpeka proti krádeži. Sú to napríklad kontajnery na uliciach, autá a mnohé ďalšie veci. Podobne ako v prípade sprchového zariadenia, aj tu má každá vec svoj vlastný jedinečný kód, ktorý je zaznamenaný v policajnej databáze.

Len čo sa zlodej dotkne označenej veci, prenesie na sa neho kód DNA, ktorý ho spája s krádežou. Okrem toho sa vďaka kódu dá napríklad veľmi ľahko určiť majiteľ nájdeného ukradnutého auta, ktoré má napríklad prerazené číslo motora a karosérie, pretože obsahuje svoj vlastný DNA kód.

(sita)

Páčil sa vám článok?