Stavebná polícia vyzbierala vyše 2000 podpisov

27.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Občianskej iniciatíve Stavebná polícia, ktorá vznikla prednedávnom v bratislavskej Petržalke, sa doteraz v petičnej akcii podarilo vyzbierať vyše 2-tisíc podpisov. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol hovorca iniciatívy a zároveň mestský poslanec Oliver Kríž.

Cieľom iniciatívy však nie je zriadenie nového kontrolného orgánu, ale zakotvenie viacerých opatrení uľahčujúcich boj proti stavebnej kriminalite. Ide napríklad o sprísnenie kompetencií a pokút či nové sankcie. Akýmsi interným cieľom iniciatívy je vyzbieranie aspoň 10-tisíc podpisov, akcia by mala trvať minimálne do konca mája, nie je však vylúčené ani jej predĺženie.

Petičné hárky chce iniciatíva následne odovzdať Ministerstvu výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR. Podľa Kríža nie je reálne, aby sa obrátili ešte pred voľbami na jednotlivé politické strany. Súhlasí síce s tým, že ich zámer bude potrebovať aj politickú podporu, verí však, že si to skôr osvojí nová vláda, ktorá vzíde z júnových volieb. "Ak ľudí dostatočne nabudíme, vláda to nebude môcť ignorovať," myslí si Kríž.

Iniciatíva zatiaľ najmä z kapacitných dôvodov funguje len v Petržalke, privítala by však podporu ďalších mestských častí, slovenských miest a krajov. Pozitívne reagovali napríklad Žilina, Košice či Detva. Podľa Kríža "majú podobný problém a nevedia si s tým rady". Vyzvať na podporu chce iniciatíva aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Úniu miest Slovenska. Záujemcovia môžu iniciatívu podporiť aj na internetovej stránke www.stavebnapolicia.sk či na sociálnej sieti Facebook.

Iniciatíva navrhuje šesť opatrení. Prvým je zavedenie prísnejších pokút za priestupky a správne delikty. Podľa neho by mohol stavebný úrad udeľovať pokutu do výšky desiatich percent z hodnoty stavby. Okrem toho by sa mali zaviesť nové druhy sankcií – sankcia prepadnutia veci (materiál, nástroje) a sankcia zákazu činnosti.

Zároveň by sa mal uzákoniť trestný čin aj pre v poslednom čase časté stavby v centrách miest bez stavebného povolenia či odstraňovanie historicky cenných budov bez búracieho povolenia. Platný Trestný zákon totiž podľa Kríža definuje ako trestný čin "iba" neoprávnené postavenie stavby v chránenom území.

Kompetencie stavebných úradov by sa mohli "posilniť" aj možnosťou vydať rozhodnutie o odpojení stavieb od elektriny, vody a plynu, rozšírením možností na nariadenie odstránenia stavby či zúžením možností na dodatočné povolenie stavby. V neposlednom rade by sa mali rozšíriť kompetencie mestskej polície ako aj Policajného zboru SR.

Iniciatíva sa opiera o fungovanie stavebnej polície v okolitých krajinách. Stavebná polícia v Rakúsku môže napríklad udeliť pokutu do 36-tisíc eur či zhabať stavebný materiál a zariadenia. Staviteľ čiernej stavby môže dostať trest odňatia slobody na šesť týždňov.

Vo Švajčiarsku môžu orgány stavebnej polície zadržať priamo na mieste osobu, ktorá stavia bez povolenia a môže byť odsúdená na tri roky. V niektorých kantónoch nie je okrem toho výška pokuty limitovaná. Stavebná polícia v Nemecku zasa môže za porušenie stavebného poriadku udeliť pokutu 500-tisíc eur. Stavebná polícia v Chorvátsku môže napríklad odpájať čierne stavby od inžinierskych sietí.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie