Psy z celého sveta osrali park a nábrežie

14.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ospravedlňujeme sa za expresívny výraz v titulku, no to, čo zostalo v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží po účastníkoch svetovej výstavy psov si iné nezaslúži. Národná kultúrna pamiatka a momentálne jediná nábrežná promenáda v meste boli od štvrtka do nedele plné psích exkrementov.

Organizátori výstavy, ktorej hlavná časť bola v Inchebe, síce tvrdia, že World Dog Show 2009 zvládli bez problémov, realita v okolí areálu však svedčila o niečom úplne inom. „Nemám nič proti takýmto výstavám, ale chcem podotknúť, že Tyršovo nábrežie bolo plné exkrementov. S deťmi po nábreží sa tam neodporúčam prechádzať minimálne pár týždňov. Neviem, či je úplne vhodné takto si zaexkrementovať jednu z mála promenád v centre pri Dunaji,“ napísal nám čitateľ Radim Cmar.

Rovnako dopadol aj Sad Janka Kráľa, kde je navyše zakázaný voľný pohyb psov. To časť majiteľov vyše 21 000 psov nerešpektovala, mnohí tu dokonca odparkovali autá a karavany. Nezastavil ich ani zákaz vjazdu - dopravné značky jednoducho zmizli. „Je to národná kultúrna pamiatka. Niektorí vodiči sa správajú arogantne a už nám poškodili mechanické zábrany a dopravné značky, ktoré zakazujú vjazd do sadu,“ povedal v piatok hovorca mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy.

Treba otvorene priznať, že nezlyhali len organizátori výstavy, ale aj petržalská samospráva. Nedokázala zabezpečiť čistotu a verejný poriadok v najstaršom verejnom parku v strednej Európe. Navyše extrementy a odpadky, ktoré po sebe zanechali psy a ich majitelia, odstránila z verejných peňazí! „Mestská časť vyčistila celý sad na vlastné náklady cez dodávateľskú firmu, ktorá nám zabezpečuje bežnú údržbu. Nepôjde to však nad rámec schválených peňazí, rozpočet sa teda nebude zvyšovať,“ tvrdí Andrassy. Niekde však tie peniaze určite budú chýbať...

(pol)

Štyri dni v Sade Janka Kráľa jazdili a parkovali autá chovateľov psov z celého sveta.
FOTO - Milan Horský

Páčil sa vám článok?