Pracovníci mestských lesov môžu len upozorňovať

17.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Problém cyklistov jazdiacich na Partizánskej lúke po chodníku (na Kysuckej ulici), kde pre nich platí zákaz vjazdu, sa týka aj Mestských lesov v Bratislave. Ich pracovníci vraj podľa návštevníkov rekreačnej oblasti nerobia dosť pre to, aby zabránili jazde nielen rekreačných, ale často najmä bezohľadných cyklistov, ktorí si mýlia cestu pre peších s pretekárskym oválom.

Riaditeľ bratislavských Mestských lesov Vladimír Kuťka však tvrdí, že situácia nie je taká jednoduchá, ako sa možno zdá. „Naši pracovníci na Partizánskej lúke musia hlavne sledovať stav detských ihrísk, zariadení, ich bezpečnosť, čistotu, upratovať drobné odpadky, prípadne informovať firmu, ktorá sa stará o väčšie upratovanie.“

Niektorí návštevníci lúky si myslia, že títo pracovníci môžu aj zastavovať a pokutovať cyklistov. „Priestupky nemôžu riešiť pokutami. Majú však mobily na to, aby hneď volali štátnu a mestskú políciu. Čo sa týka zadržania, ich právomoc je rovnaká ako každého iného človeka, ktorý napríklad vidí, že niekto robí neporiadok a môže ho zadržať do príchodu polície. Je to však diskutabilné, pretože naši pracovníci sú na úrovni obyčajných ľudí,“ vysvetľuje Vladimír Kuťka.

Riaditeľ bratislavských Mestských lesov priznáva problémy s cyklistami. „Viem, že policajtky na koňoch prichádzajú na Partizánsku lúku a zastavujú cyklistov. Neviem však, ako riešia porušovanie zákazu vjazdu, zrejme len dohovormi. Podľa môjho názoru by však pokojne mohli pristúpiť k pokutám, pretože cyklisti sú na to dlhodobo upozorňovaní,“ myslí si Vladimír Kuťka.

Pracovníci mestských lesov nemajú podľa neho striktné príkazy, ako sa majú v prípadoch cyklistov zachovať: „Býva to individuálne. Iné je, keď sa tam napríklad malé dieťa učí bicyklovať a iné, keď sa tade preženie nejaký pretekár.“

Riešením by mala byť stála alebo veľmi častá prítomnosť polície: „Tá tam musí byť permanentne, aspoň hodinu-dve denne. Ťažko si totiž predstaviť, že náš pracovník zavolá políciu, povie, že teraz tu prefrčal cyklista, ale kým policajti prídu, cyklista je už dávno preč,“ dodáva Vladimír Kuťka.

Partizánska lúka nie je pre bratislavské Mestské lesy jediným problém v Lesoparku: „Tie sú všade. Napríklad s víkendovým a sviatočným dodržiavaním vjazdov na Cestu mládeže. Niekedy máme problémy aj s prejazdmi ľudí cez Lesopark. Rampy sú síce osadené, ale tí, ktorí sa tam vyznajú, najmä Račania, už vedia ako ich obísť. Teraz, našťastie, pomohlo, že podobné veci sú už trestnými činmi,“ dodal Vladimír Kuťka.

(db)

Páčil sa vám článok?