Vo Vrakuni vzrástla majetková kriminalita

29.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Vrakuni vzrástla trestná činnosť, najmä majetková kriminalita. V roku 2008 došlo v mestskej časti celkovo k 704 trestným činom, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 52 viac.

Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla hovorkyňa Vrakune Jasmína Matúšová, z toho objasnených trestných činov bolo vlani 213, v roku 2007 iba o jeden čin menej. Najsilnejšie zastúpenie má podľa nej majetková kriminalita s počtom 365 trestných činov.

"Do tejto kategórie zaraďujeme krádeže aut, vlámanie do motorových vozidiel, vlámanie do bytov a ekonomickú kriminalitu. Oproti minulému roku výrazne vzrástli vlámania do bytov. V tejto oblasti však výrazne vzrástla aj objasnenosť," konštatovala. Z celkového počtu trestných činov evidovali vlani až 54 prípadov násilnej kriminality, ako lúpeže, mravnostná kriminalita a znásilnenie.

Základným problémom, ktorý sa bude mestská časť v maximálnej miere snažiť riešiť, je veľká poddimenzovanosť stavu policajtov v obvodných oddeleniach Policajného zboru vo Vrakuni, ktorý podľa Matúšovej neumožňuje adekvátne zvýšiť počet vyslaných policajných hliadok do priameho výkonu služby. "Ďalším problémom, hlavne pri vlámaní do áut a pri vlámaní do bytov, je určitá benevolentnosť Vrakunčanov. Je nutné, aby boli obyvatelia obozretní, pri opúšťaní svojho bytu na dlhší čas by si mali zabezpečiť dohľad priateľov nad bytom a zbytočne sa nevystavovať riziku," uviedla. Najdôležitejšia je podľa nej prevencia, ktorá sa však vďaka poddimenzovanosti policajtov takmer nerealizuje.

"I napriek uvedeným výsledkom patrí obvodné oddelenie PZ Vrakuňa k jedným z najlepších obvodných oddelení PZ v rámci Okresného riaditeľstva v Bratislave II ako aj Krajského riaditeľstva PZ Bratislava," doplnil riaditeľ okresného policajného riaditeľstva Bratislava II Csaba Faragó. Úspech polície vo Vrakuni spočíva podľa neho najmä v znalosti prostredia policajtov, a v tom, že policajti majú dobrú znalosť problematiky v tomto prostredí.

Obvodné oddelenie PZ Vrakuňa plní úlohy najmä na úseku ochrany verejného poriadku, boja proti trestnej činnosti, zabezpečovania bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, odhaľovania, objasňovania, oznamovania a prejednania priestupkov, ako aj úlohy na úseku trestného konania.

(sita)

Páčil sa vám článok?