Spor o chodník za Klepáčom sa začína vyhrocovať

10.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Spor medzi vlastníkom Klepáča a Mestskými lesmi o využívaní chodníka za budovou bývalého mlyna, ktorého rekonštrukcia je tesne pred dokončením, sa zrejme vyhrocuje.

Majiteľovi Klepáča na Železnej studienke patrí pozemok za budovou, z ktorého určitá časť siaha aj na verejný turistický značkovaný chodník spravovaný Mestskými lesmi.

Majiteľ Viliam Sedlár ho chce s mestom vymeniť za iný pozemok, v opačnom prípade si ten svoj ohradí. S touto žiadosťou sa obrátil aj na magistrát a tvrdí, že od jeho rozhodnutia závisí, či chodník bude naďalej slúžiť verejnosti, alebo bude uzatvorený.

Mestu dal ultimátum v tom zmysle, že ak sa nevyjadrí do 3. septembra, bude predpokladať, že magistrát nemá záujem na zachovaní chodníka a nehnuteľnosť oplotí v rámci dnes aktuálnych hraníc. „Netreba opätovne zdôrazňovať, aký negatívny dosah pre návštevníkov Bratislavského lesoparku a jeho budúci rozvoj bude mať uzatvorenie chodníka,“ píše v korešpondencii s magistrátom V. Sedlár.

Riaditeľ Mestských lesov Vladimír Kutka pre Bratislavské noviny uviedol, že časť chodníka je skutočne vo vlastníctve Viliama Sedlára, no podľa zákona sa lesný pozemok nemôže ohradzovať, a vlastník bol na to upozornený. Podľa zákona o lesoch sú lesy prístupné verejnosti, „teda on robí protizákonnú činnosť, lebo ide o lesný pozemok, či tam rastú, alebo nerastú stromy,“ uviedol riaditeľ.

Majiteľovi Klepáča zaslal stanovisko, v ktorom cituje zo spomínaného zákona ustanovenie v paragrafe 30: „Každý má právo vstupovať na lesné pozemky.“ Majiteľovi Klepáča tiež pripomenul fakt, že nemá doriešený príjazd autom na svoj pozemok, ktorý je vo vlastníctve Mestských lesov. Vladimír Kutka dodal, že majiteľ Klepáča Viliam Sedlár chce dať časť svojho chodníka mestu, výmenou za predĺženie svojho pozemku. V prípade chodníka ide ale podľa neho zhruba o dvadsať štvorcových metrov a zato chce takmer 100 štvorcových metrov.

Viliam Sedlár hovorí že neohradzujú les, ale súkromný pozemok. Podľa neho z magistrátu dostal stanovisko, že Mestské lesy s výmenou nesúhlasia. Magistrát vraj čaká na výsledky urbanistickej štúdie, ktorá napovie, či má byť chodník zachovaný. Pripomenul tiež, že Mestské lesy nezmyselne vypustili z rekonštrukcie chodník v okolí Klepáča a odklonili ho na Cestu mládeže. Je to podľa V. Sedlára nepochopiteľné, pretože tam jazdia autá a cyklisti. Dodal, že on je za zachovanie chodníka pre verejnosť, a preto sa chce s mestom dohodnúť.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?