Pokuty sa dajú policajtom zaplatiť kartou

26.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Pri platení pokuty mestskej polícii už nemusí mať občan len hotovosť. Zaplatiť ju môže už aj prostredníctvom platobnej karty, tzv. bezhotovostným platobným stykom. Ide o prvú lastovičku spomedzi mestských polícií na Slovensku.

Takúto formu platby dosiaľ nemá ani štátna polícia. Okrem určitej výhody pre občana má zavedenie tejto platby aj preventívny charakter. Podľa náčelníčky mestskej polície Zuzany Zajacovej, jedným z dôvodov zriadenia bezhotovostného platobného styku je zamedziť prípadnej korupcii v polícii.

Na otázku, prečo podľa nej nemá tento spôsob platby aj štátna polícia, povedala, že policajný zbor má množstvo právnych subjektov - krajské riaditeľstvá, okresné riaditeľstvá i prezídium. „Je možné, že to bude aj technický problém, pretože účty sú zriadené v rôznych bankových inštitúciách,“ konštatovala.

Podľa náčelníčky mestskej polície vzhľadom na to, že mesto i mestská polícia majú účty vo VÚB, táto banková inštitúcia im vyšla v ústrety. Podľa Z. Zajacovej si mesto i polícia pol roka počkajú na to, ako systém funguje a potom celú pilotnú akciu vyhodnotia najmä po ekonomickej stránke. Aj podľa toho sa potom kompetentní rozhodnú, či tento spôsob platby rozšíria okrem Starého Mesta a Ružinova aj do ďalších mestských častí. Práve v týchto častiach totiž dochádza k najväčšiemu počtu dopravných priestupkov. Jeden terminál bude k dispozícii aj v priestoroch mestskej odťahovej služby na Bazovej ulici.

Poplatky za používanie terminálov a platenie prostredníctvom ktoréhokoľvek druhu platobnej karty bude hradiť mestská polícia.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?