Pod Novým mostom prespávajú bezdomovci a opilci

20.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nástupište a výstupište MHD pod Novým mostom je v súčasnosti hanbou centra mesta. Prostredie zastávok je pre cestujúcich nedôstojné, pripomína časy spred 20 rokov a nie začiatok tretieho tisícročia.

Tento dopravný uzol MHD vyzerá roky rovnako - ošarpane, zanedbane a nevkusne. Odpudivé záchody, zopár „lacných“ bufetov, zanedbané okolie. Navyše sa tu aj počas dňa sústreďujú sociálne slabšie vrstvy ľudí, ktoré často znepríjemňujú čakajúcim život. Na lavičkách prespávajú bezdomovci či opilci.

Večer a v nočných hodinách je najmä pre ženy táto lokalita miestom hrôzy a neistoty. Okrem toho vzhľadom na obnovené centrum mesta, začínajúcu sa rekonštrukciu Hradu a plánovanú výstavbu na Vydrici je a bude toto miesto apendixom v ozdravujúcom sa organizme centra mesta. Napokon nerobí dobré meno mestu ani vzhľadom na frekvenciu turistov v tomto exponovanom mieste.

Z Dopravného podniku Bratislava, a.s., nás informovali, že dopravca má tento priestor od mesta prenajatý. Vzhľadom na to, že ide o súčasť telesa mosta, bude treba nájsť riešenie na obnovu nástupišťa formou spoločnej investície. Dopravca chce diskutovať s vedením mesta, či sa prípadná prestavba zahrnie do investičného plánu na rok 2009. „Čakáme ešte na realizáciu projektu BID na tarifno-informačný systém, ktorý má byť financovaný z eurofondov a bol by súčasťou technologického vybavenia priestoru,“ píše sa v informácii dopravného podniku. Mestský dopravca v tomto roku na úpravu priestorov nemá peniaze.

Nový most (pôvodne Most SNP) bol postavený v rokoch 1967 až 1972. Kvôli tomu zbúrali značnú časť Podhradia. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku. Zostáva veriť, že jeho v tieni nezostane už dlho nástupište a výstupište MHD.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?