Vandali majú na železničných staniciach raj

20.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Sťažnosti čitateľov na vandalizmus na bratislavských železničných staniciach sa občas objavujú aj v našej redakcii. Tentoraz sa ponosa týka vlakových staníc Vinohrady a Predmestie.

Na vandalizmus na týchto železničných staniciach nás upozorňuje naša čitateľka Miroslava Mičunková. Vandali tu majú podľa nej voľné pole pôsobnosti. Tvrdí, že v celom meste chýbajú hliadkujúci policajti, ktorí sú v zahraničí bežným javom. „Tí naši vychádzkoví v meste to skutočne nemôžu vyriešiť. Veď vandalov nie je tisíc, ani stovka, je ich niekoľko desiatok a to si s nimi nevie nikto poradiť,“ píše čitateľka. Podľa nej cestujúci sú odkázaní voziť sa pod úroveň.

Boli sme sa presvedčiť na vlastné oči, ako to na staniciach vyzerá. Železničná stanica Vinohrady je po čiastočnej rekonštrukcii. Ak by nebolo sprejerov, ktorí pomaľujú čo sa dá, nevyzeral by vstupný interiér a chodby stanice zle. Ani čakáreň nebola na tom najhoršie, navyše na stanicu je zabezpečený bezbariérový prístup.

Tento opis však neplatí pre železničnú stanicu Predmestie, ktorá je ošarpaná a zanedbaná. Vstupná hala, ktorá slúži ako čakáreň, je plná vody. Cestovný poriadok sa dá prečítať len s námahou, kvôli vyčíňaniu sprejerov, ktorí nemajú zľutovania nad žiadnym kúskom pevnej plochy. Lávka nad železničnou traťou je takisto zasiahnutá rukou vandalov v podobe rozbitých sklených výplní.

Z Oblastnej správy Železničnej polície Trnava nás informovali, že železničná polícia v Bratislave zaznamenala v roku 2007 celkovo 104 prípadov vandalizmu. Najčastejšie išlo o striekanie grafitov na vozne odstavených vlakových súprav a ničenie majetku železničných spoločností.

Železničná polícia tvrdí, že organizuje policajné akcie, ale aj postriežky na miestach, kde dochádza k najčastejšiemu páchaniu priestupkov či trestnej činnosti. „Opatrenia sa vykonávajú aj v Železničnej stanici Bratislava-Vinohrady a Železničnej stanici Bratislava - Nové Mesto. V budúcnosti sa ráta s využitím kamerových systémov, ktoré majú byť inštalované v rámci rekonštrukcie železničných tratí.“ Na druhej strane železničná polícia pripomína, že vzhľadom na množstvo úloh, ktoré má, a súčasný počet železničných policajtov nie je možné robiť nepretržite hliadkovú službu na miestach, kde najčastejšie dochádza k prejavom vandalizmu.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?