Zavraždili exministra Jána Duckého

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vchod do domu na Bajzovej ulici číslo 12 sa stal dejiskom prvej vraždy politika v ponovembrových dejinách Slovenska. Neznámy páchateľ tu v pondelok 11. januára medzi 12. a 13. hodinou štyrmi ranami z pištole kalibru 7,65 mm usmrtil bývalého ministra hospodárstva, bývalého generálneho riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu a bývalého poslanca Národnej rady SR Jána Duckého.

Polícia posudzuje zastrelenie bývalého šéfa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Jána Duckého ako trestný čin vraždy. Policajti majú zatiaľ popis jednej osoby, ktorá sa v čase vraždy na mieste činu pohybovala, pričom v tomto štádiu vyšetrovania sa nedá s istotou určiť, či ide o páchateľa alebo o svedka vraždy. Prípad vyšetruje Krajský úrad vyšetrovania v Bratislave.

Ducký bol zavraždený v mieste svojho trvalého bydliska, v chodbičke pri poštových schránkach v panelákovom dome na Bajzovej ulici. V čase vraždy mal na sebe domáce oblečenie (tenisky, šušťákové nohavice, bunda). Krátko pred vraždou sa podľa svedeckých výpovedí zdržiaval v reštaurácii neďalekého hotela Nivy. Zaistené stopy a vykonaná pitva preukázali, že páchateľ strieľal z pištole kalibru 7,65 mm staršieho typu. Tri strely zasiahli Duckého do hlavy, jedna do pravej ruky.

O možných motívoch tohto skutku polícia zatiaľ nehovorí, na verejnosť preniklo iba to, že sa vytvorilo viacero vyšetrovacích verzií, ktoré sa preverujú. V zasvätených kruhoch sa však hovorí o tom, že v pozadí sú aktivity J. Duckého vo funkcii generálneho riaditeľa SPP a že záujem na jeho likvidácii mohli mať okrem domáceho podsvetia aj zahraničné kriminálne kruhy. Vzhľadom na Duckého aktivity v Českej republike a v českej spoločnosti Chemapol Group slovenskí policajti kontaktovali svojich českých kolegov a polície ďalších okolitých krajín.

Pri popise osoby, ktorá mala byť na mieste činu v čase vraždy, sa svedkovia mierne líšili. Podľa prvého popisu ide o muža belocha tmavšej pleti vo veku 28 -30 rokov, vysokého 175 cm, strednej postavy, ktorý mal hnedé 3 až 4 cm dlhé vlasy a dioptrické okuliare s čírymi sklami v kovovom ráme zo žltého kovu. Podľa druhého opisu išlo o muža vo veku 27 - 30 rokov, vysokého asi 176 - 180 cm, štíhlej športovej postavy. Muž má krátke gaštanové vlasy, dioptrické okuliare z bieleho kovu s čírymi sklami, na sebe mal svetlý trojštvrťový bledohnedý károvaný kabát. Informácie súvisiace s vraždou môžu občania okrem čísla 158 hlásiť aj na linku bratislavskej kriminálky 09610-23100.

(his)

Páčil sa vám článok?