Z parkovísk odstraňujú staré autá

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Za necelých päť mesiacov odstránila mestská časť Bratislava - Petržalka prostredníctvom spoločnosti Auto A-Z, s ktorou uzavrela zmluvu o odťahovaní starých vozidiel, 27 starých áut.

Niektoré zo starých vozidiel odstránených z komunikácií či parkovísk, ktoré má mestská časť v správe, majú evidenčné čísla, iné sú bez čísel. Výziev na odstránenie vozidla bolo na staré autá umiestnených až 140. Z nich 64 vozidiel odstránili ich majitelia v zákonnej 30-dňovej lehote, v 41 prípadoch táto lehota ešte plynie, osem áut má už vybavené nové čísla. Problémom je, že majiteľ auto často len premiestni na iné miesto, samospráva nemá možnosť zistiť kam a celú procedúru musí začať odznova.

Vlastník vozidla je zo zákona povinný na vlastné náklady nechať vozidlo odstrániť z miesta, na ktorom poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie, alebo narušuje estetický vzhľad obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny, a to do 30 dní odo dňa jeho vyradenia z evidencie motorových vozidiel. Ak tak v tejto lehote nespraví, urobí tak správca cesty, v tomto prípade mestská časť, prostredníctvom zmluvného partnera. Pritom vozidlo bude odtiahnuté na určené parkovisko, avšak na náklady vlastníka auta. Ak si do dvoch mesiacov vozidlo neprevezme, Obvodný úrad životného prostredia Bratislava V rozhodne, či sa staré vozidlo stane vlastníctvom štátu, alebo sa stane odpadom.

Ak staré vozidlo vyradené z evidencie dopraví vlastník a odovzdá spracovateľovi starých vozidiel z vlastnej iniciatívy a na vlastné náklady, má nárok na vyplatenie finančného príspevku vo výške 1000 korún. O odtiahnutie vozidla môže požiadať aj oprávneného spracovateľa starých vozidiel, v tomto prípade však finančný príspevok kompenzuje spracovateľovi vzniknuté náklady.

Páčil sa vám článok?