Bratislavské jazerá: Čo všetko vedia ponúknuť a za aké ceny?

14.7.2023

Zdroj: Claudia Škrabáková

Páčil sa vám článok?

Horúčavy je najlepšie prežiť pri vode, na umelom alebo prírodnom kúpalisku, kde si každý nájde svoje miesto. V Bratislave máme jazier viac, platené aj bezplatné, s upravenými aj divokými plážami, priamo v sídlisku aj na okraji mesta, stačí si vybrať. Pozreli sme sa, čo všetko ponúkajú pre relax i zábavu, a porovnali sme tiež ceny občerstvenia. Sú orientačné, v konkrétnych bufetoch boli niekedy značné rozdiely.

Vstup do Areálu zdravia Zlaté piesky, ktorý spravuje mestská organizácia STaRZ, je platený, len na divokú pláž z druhej strany jazera sa dostanete grátis. Za celodenný lístok zaplatí dospelý 5 eur (pre dieťa od 3 do 18 rokov je to 4,50 eura) a ak si ho kúpite online, ušetríte 1 euro.

V areáli nájdete všetko potrebné pre skvelý relax, zábavu aj šport pri vode či na ihrisku. Môžete si zahrať volejbal, basketbal, minigolf, požičať si vodný bicykel, paddleboard, k dispozícii máte aj tobogany, na ktoré v minulosti púšťali len zákazníkov tamojšieho bufetu. Tých je tu naozaj dosť, hladní ani smädní určite nebudete.

Oceňujeme zrenovované sprchy i toalety v areáli, počas našej návštevy v druhý júlový týždeň boli čisté a WC papier v nich stále dopĺňali. Magistrát informoval aj o nových pitných fontánkach, my sme však našli iba jednu, umiestnenú za pokladňami, hodila by sa aj pri pláži. „Momentálne máme v areáli len jednu pitnú fontánku, ale v najbližších dňoch plánujeme doinštalovať aj druhú a doplníme tiež ďalšie štyri nové sprchy. Lokalizácia druhej fontánky ešte nie je finálna, pravdepodobne bude v zadnej časti areálu, pri druhej tzv. zadnej pokladni,“ vysvetlil nám Miroslav Chmelár zo STaRZ.

Zdroj: Claudia Škrabáková

Zlaté piesky: ​Voľných miest v tieni stromov je dosť.

Zlaté piesky sú ideálne pre rodiny s deťmi, v okolí jazera nájdete veľa trávnatých plôch a tienistých miest, nechýba zatienené detské ihrisko ani workout ihrisko. Môžete si tiež prenajať altánok s grilom pre najviac 20 ľudí, vyjde vás to 48 eur.

• Orientačné ceny:

Presso káva: 1,80 € - 2,30 €

Kapučíno: 2,50 € - 3 €

Kofola, 0,5 l: 1,80 € - 2,50 €

Sóda 0,5 l:2 € - 2,50 €

Radler, 0,5 l: 2,20 € - 3 €

Pivo 10°, 0,5 l: 2,40 € - 3 €

Langoš s cesnakom: 2,50 € - 3 €

Langoš s kečupom a syrom: 3,90 € - 4,80 €

Hot dog: 2,90 € - 4 €

Klobása, horčica, chlieb: 5,50 € - 6,50 €

Vyprážaný syr, hranolčeky: 6,90 € - 10 €

Kukurica: 3 €

Paddleboard 60 min: 10 € (cez víkend 12 €)

Tobogan 1 jazda:  0,50 €, celodenný vstup: 8 € (po 17. h 5 €)

Zdroj: Claudia Škrabáková

​Zlaté piesky: Pitná fontána je zatiaľ iba jedna, zišlo by sa ich viac a bližšie k pláži.

Neďaleko Zlatých pieskov sú dve Vajnorské jazerá, veľké a malé, prepojené kanálom. Vstup na toto neoficiálne prírodné kúpalisko je, pravdaže, bezplatný, voda čistá, pravidelne kontrolovaná a príroda nádherná a tichá. Chodieva sem oveľa menej ľudí, pláže sú privátnejšie. Často sa sem prichádzajú osviežiť najmä cyklisti, a tiež psičkári, psov sme tu videli naozaj dosť. K jazerám sa dostanete autom dvoma vstupmi, buď zo strany Vajnôr uličkou pri vlakovom priecestí, alebo zídete z diaľnice a odbočkou doprava pár metrov za Kolibou Vajnorák. Parkovacích miest je menej, ale dá sa zaparkovať.

Zdroj: Claudia Škrabáková

​Vajnorské jazerá: Takmer privátne pláže a nádherná príroda

Pri oboch jazerách si môžete kúpiť jedlo i pitie, je tu jeden bufet a jedna reštaurácia. Kúpanie je na vlastné riziko, plavčíkov tu nenájdete. K dispozícii je požičovňa vodných bicyklov aj  paddleboardov a je to celkom vyťažená služba.

• Orientačné ceny:

Presso káva: 2,10 €

Kapučíno: 2,80 €

Kofola, 0,5 l: 1,80 € - 2 €

Sóda 0,5 l: 1,50 €

Radler, 0,5 l: 2,20 €

Pivo 10°, 0,5 l: 2,20 €

Hot dog: 2 €

Klobása, horčica, chlieb: 5,50 €

Vyprážaný syr + hranolčeky: 10,50 € + 2,60 €

Paddleboard 60 min: 6 €

Vodný bicykel 60 min: 8 €

Zdroj: Claudia Škrabáková

​Vajnorské jazerá: Aj takáto služba je k dispozícii.

Jazero Veľký Draždiak v Petržalke je veľmi obľúbené a vstup takisto bezplatný. V lete tu býva množstvo ľudí až do večera, mnohí majú jazero rovno pred svojím panelákom. Škoda, že nad vodnou plochou je elektrické vedenie vysokého napätia, najmä preto nie je uznané ako oficiálne kúpalisko. Napriek tomu tu však mestská časť zabezpečila dohľad plavčíkov. Kvalitu vody pravidelne kontrolujú hygienici a býva v poriadku, hoci jazero okupujú kŕdle labutí, kačiek a iného vodného vtáctva.

Zdroj: ac

​Veľký Draždiak: Zelená pláž s ležadlami je tohtoročná novinka.

Pláže nie sú dokonalé, sú hrboľaté, tráva suchá, kamienky sa miešajú s hlinou, ale nedávno pribudla novinka neďaleko volejbalových ihrísk. Na navezenú zeminu robotníci položili nový mäkký trávnik, pribudli drevené ležadlá aj lavičky, snáď to všetko vydrží. Mestská časť totiž už musela vynoviť prezliekacie kabínky v okolí jazera, inštalované len vlani - plátno, ktoré stihli poškodiť vandali, nahradila drevenými doskami.

Pobyt je tu príjemný, nájdete si miesto aj v tieni aj na slnku a vyhrajú sa tu aj malé deti aj tie väčšie. Môžete si požičať paddleboard alebo vodný bicykel, rezervovať si niektorý z 20 ihrísk na plážový volejbal, neďaleko je tiež detský areál aj zopár cvičiacich strojov a v okolí jazera množstvo stánkov s občerstvením i reštaurácie. „Super je tiež, že keď tu dlhšie ležíš, občas sa vyskytne človek, ktorý ti ponúkne buď pukance, alebo domáce ríbezle či melón,“ pripomenul Petržalčan Matúš, ktorý zájde k jazeru niekedy aj s rybárskou udicou.

• Orientačné ceny:

Presso káva: 1,20 € – 1,80 €

Kapučíno: 1,70 € - 2 €

Kofola, 0,5 l: 1 € - 1,50 €

Sóda 0,5 l: 0,50 € - 1,50 €

Radler, 0,5 l: 1,70 €

Pivo 10°, 0,5 l: 1,50 €  - 1,80 €

Langoš s cesnakom: 2,80 € - 3 €

Langoš s kečupom a syrom: 3,80 €

Hot dog: 1,60 € - 2 €

Klobása, horčica, chlieb: 4,90 € - 5 €

Vyprážaný syr, hranolčeky: 5,10 € - 6,40 €

Kukurica: 2 €

Paddleboard 60 min: 8 €

Vesta: 2 €

Vodný bicykel 60 min: 10 €

Zdroj: Matúš Husár

​Veľký Draždiak: Požičať si môžete vodné bicykle aj paddleboardy. 

Hoci v okolí jazera Kuchajda v Novom Meste sme videli viac tabuliek s oznamom, že kúpanie je na vlastnú zodpovednosť, ľudia si sem odjakživa chodia zaplávať a osviežiť sa. V minulosti dohliadali na bezpečnosť aj plavčíci, tých však už dnes nenájdete. Vstup je zadarmo, so psom však dnu nesmiete, a zákaz majú takisto cyklisti, kolobežkári a korčuliari.

Okolie jazera je pekné, upravené, na niektorých miestach je však dlažba na cestičke, ktorú využíva aj veľa bežcov, vydutá. Zišlo by sa opraviť ju, ale aspoň sú rizikové miesta označené výraznou žltou farbou. Zamrzí pohľad na umelý ostrov, kde v roku 2002 slávnostne odhalili sochu Novomestský mýtnik od Miry Trančíkovej a dnes je stratená v džungli náletových drevín.

Zdroj: ac

Kuchajda: ​Poškodená časť dlažby je viditeľne označená.

Naopak, poteší veľa tienistých miest, kde sa dá príjemne oddychovať na lavičke či na drevenom ležadle, tých je tu viac ako dosť. Deti sa zase vyhrajú na ihriskách a ak budú smädné, hladné alebo len maškrtné, ponuka bufetov a reštaurácií je bohatá, je z čoho vyberať. Nás zaujala napríklad „guličková zmrzlina“, ktorú majú  i vo vegánskej verzii. Nechýbajú prezliekarne, sprchy ani verejné toalety, ktoré sú na slušnej úrovni. Úplne nové a bezplatné pribudli pri Bufete u svokra. Za použitie WC pri vstupe od Tomášikovej ulice sa kedysi platilo (muži 0,10 €, ženy 0,20 €), no teraz je tiež grátis.

Na Kuchajdu sa oplatí prísť aj za iným športom ako plávaním – sú tu voľne prístupné ihriská na plážový volejbal, basketbal či futbal, takisto stoly na ping-pong, dokonca cvičiace stroje špeciálne pre seniorov. Nájdete tu i tenisový kurt – podľa oznamu na plote (z roku 2022) za rezerváciu na jednu hodinu zaplatíte 5 eur. Kedysi sa na Kuchajde dalo aj člnkovať, dnes je tu len požičovňa paddleboardov, ktorá však bola v čase našej návštevy v strede pracovného týždňa zatvorená.

Zdroj: ac

​Kuchajda: Škoda, že sochu Novomestského mýtnika na umelom ostrove nevidieť. 

• Orientačné ceny:

Presso káva: 1,20 €

Kapučíno: 1,50 € - 2,20 €

Kofola, 0,5 l: 1,50 € - 1,80 €

Sóda 0,5 l: 1 €

Radler, 0,5 l: 1,90 € - 2 €

Pivo 10°, 0,5 l: 1,80 € - 2 €

Langoš s cesnakom: 2,90 € - 4 €

Langoš s kečupom, šunkou a syrom: 4,90 €

Hot dog: 2 € - 2,20 €

Klobása, horčica, chlieb: 3,90 € - 4,90 €

Vyprážaný syr, hranolčeky: 5,50 € - 7,90 €

Kukurica: 2 €

Zdroj: ac

​Kuchajda: Zacvičia si mladí i starší.

Pred piatimi rokmi bola šanca, že si zaplávame aj na Štrkoveckom jazere, tak ako v minulosti. Podľa vtedajšieho vyjadrenia ružinovského starostu Martina Chrena „kúpanie na Štrkovci nie je povolené len preto, že tam chýba infraštruktúra - vybavenie, bezpečné vstupy do vody, prezliekarne... S minimálnymi investíciami by sa to však dalo zmeniť.“

Dnešná odpoveď samosprávy však nepoteší. „Preverovali sme, ako by to bolo možné, a hoci vytvorenie infraštruktúry by nebolo obzvlášť zložité, významne by to ohrozilo kvalitu vody,“ vysvetlila hovorkyňa mestskej časti Tatiana Tóthová. Pripomenula, že jazero nemá samočistiace schopnosti - vzniklo ako vodná nádrž vytvorená ťažbou štrkopieskov  pri výstavbe sídlisk v Ružinove, preto je tu obmedzené prúdenie podzemných vôd. Vojsť do jazera sa teda neodporúča, hoci občas nejakého plavca na Štrkovci uvidíte.

Zdroj: ac

​Štrkovecké jazero: Kúpanie sa neodporúča, ale pár ľudí sa vždy nájde...

Napriek tomu sa oplatí zájsť za relaxom spolu s deťmi aj sem, v okolí vodnej plochy je veľa lákadiel. Na strane od Bajkalskej ulice nájdete minigolf a v areáli hier Radosť najväčšie detské ihrisko s množstvom atrakcií. K dispozícii je tu i WC a prebaľovací pult (ďalšie toalety nájdete na východnom brehu v domčeku Štrkovecká Lodenica). Oproti areálu hier je autodróm, deti môžu vysadnúť na vláčik či na kolotoč a vy si zase môžete zabehať, po obvode celého jazera vedie nová bežecká dráha.

Požičovňa vodných bicyklov na protiľahlej strane v polovici júla ešte nefungovala – štyri plavidlá odstavené na jazere pred bufetom Štrkovecká Lodenica sú vraj nepoužiteľné, prídu nové. Kedy? „Nevieme presne, niekedy v priebehu leta. Cena za požičanie bude rovnaká ako vlani,“ dozvedeli sme sa.

Zdroj: ac

​Štrkovecké jazero: Takto to vyzerá pri chátrajúcom hoteli Junior.

Aj na Štrkovci sa máte kde občerstviť, a to na jednej i druhej strane jazera. Podnik s terasou patriaci k chátrajúcemu hotelu Junior však nefunguje už dávno, miesto je v dezolátnom stave, pôsobí ako z iného sveta.

• Orientačné ceny:

Presso káva: 1 50 € - 1,90 €

Kapučíno: 2,20 € - 2,70 €

Kofola, 0,5 l: 1,70 € - 1,80 €

Sóda 0,5 l: 1 €

Radler, 0,5 l: 1,80 € - 2,20 €

Pivo 10°, 0,5 l: 2,20 € - 2,40 €

Langoš s cesnakom: 3 €

Langoš s kečupom a syrom: 4 € - 4,50 €

Hot dog: 2 €

Oškvarkový pagáč: 1,80 €

Vodný bicykel: 60 min 8 €

Autodrom: 5 €

Detský vláčik: 3 €

Detská manéž: 3 €

Zdroj: ac

​Štrkovecké jazero: Zrekonštruovaná bežecká dráha

Nezaplávate si ani v malom jazere Rohlík, ktoré je cez cestu za budovou ružinovskej nemocnice. Pred rokmi síce slúžilo ako prírodné kúpalisko, no dnes sem ľudia pošlú do vody akurát len svojich psov, aby sa schladili počas horúcich dní. Stále je však okolie tohto štrkoviska príjemné a tiché, relax pre telo i dušu, ktorý vyhľadávajú aj rybári.

Zdroj: ac

​Rohlík: Okolie jazera čaká revitalizácia.

Mesto dávnejšie avizovalo, že pripravuje revitalizáciu verejného priestoru okolo jazera v rámci projektu Živé miesta – v akom štádiu je tento zámer? „Počas budúceho roka architekti dopracujú projektovú dokumentáciu pre obnovu jazera Rohlík, na základe ktorej bližšie určia finančný rozpočet, a tiež časový harmonogram stavebných prác. S revitalizáciou začnú najskôr v roku 2024 a bude rozdelená do etáp,“ povedala nám Annamária Krchňavá z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

(cš, mh, ac)

Páčil sa vám článok?