Pentagon mesiac po: Je riziková lokalita vďaka novej policajnej stanici bezpečnejšia?

24.10.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Mesiac po zriadení stanice mestskej polície priamo v objekte divokého Pentagonu sme zisťovali, či je táto riziková lokalita v bratislavskej Vrakuni o niečo príjemnejšia a bezpečnejšia.

Najskôr dva názory z ulice a jeden z neslávne známej bytovky na Stavbárskej ulici vo Vrakuni. Staršia pani na parkovisku oproti Pentagonu: „Niekedy je tu hotová sodoma-gomora, vídam aj päťdesiat drogovo závislých trosiek a drogových dílerov, až sa bojím ísť okolo.“ Vedľa stojaca mladšia pani: „Mama, nepreháňaj. Žijeme tu tridsať rokov, no ja som s nimi nikdy nemala problém...“ Domovníčka Lenka Poláková, ktorá sa stará o poriadok vo vchodoch č. 40 a 42: „Po zriadení policajnej stanice priamo v našom objekte vidím neuveriteľné zlepšenie.“

Pravdaže, drogoví díleri vo Vrakuni zostali, tak ako zostali zúfalci, ktorí potrebujú k životu svoju dávku. Zdá sa však, že nainštalované kamery, policajná stanica v priestoroch objektu, kde bola kedysi krčma, a najmä hliadky priamo v teréne robia veľa pre pokoj v bezprostrednom okolí Pentagonu.

Druhá vec je, že „týpkovia“ migrovali do iných ulíc. Vraj najmä na neďaleké ihrisko, no my sme ich okolo desiatej predpoludním videli dokonca len pár metrov od novej stanice mestskej polície, stačilo prejsť cez ulicu na parkovisko. Ľudia z okolia tvrdia, že ani dnes nie je nezvyčajné stretnúť tam za bieleho dňa narkomana, ktorí si priamo pred vašimi očami pichne drogu do žily. „Vďaka policajnej stanici je však situácia u nás oveľa pokojnejšia. No choďte sa pozrieť k zdravotnému stredisku na Bebravskú ulicu, tam sa teraz mnohí presunuli a je to des,“ hovorí mladšia pani, pracovníčka lekárne, ktorú sme spomenuli v úvode textu.

Zdroj: Marián Dekan

​Stanica mestskej polície je na prízemí bytovky Pentagon.

Dianie v parčíku na nás skutočne nepôsobí lákavo, sem asi nik nepríde za relaxom. Na trávniku priamo pred zdravotným strediskom, kúsok od zastávky MHD, posedáva skupinka mužov, jeden z nich má v ruke zjavne injekčnú striekačku, dá sa to vytušiť už pri pohľade z diaľky. Trochu prekvapuje, že chlapi pozorne sledujú aj okoloidúcich vrátane nás... Možno preto, lebo pár dní predtým policajti nie tak ďaleko od nich zadržali dílera drog s 25 skladačkami. V tomto prípade pomohol práve mestský kamerový systém, ktorý zaznamenal dílera priamo pri čine.

Kontrolujú však mestskí policajti pravidelne všetky rizikové lokality, aj tie, ktoré nie sú v blízkosti ich stanice? Hovorca mestskej polície Peter Borko ubezpečuje, že áno. 

Zdroj: Marián Dekan

Viacerých obyvateľov znepokojuje aj dianie na parkovisku priamo oproti policajnej stanici.

"Hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie aj ružinovskí mestskí policajti venujú zvýšenú pozornosť nielen Stavbárskej ulici, kde máme nové sídlo. Hliadkovú činnosť vykonávame v rámci celej Vrakune, ako aj priľahlých Podunajských Biskupíc, a riešime všetky zistené porušenia. Zároveň máme obe lokality pod dohľadom mestského kamerového systému. Reagujeme tiež na každý oznam na linke 159, aj na podnety, ktoré nám občania nahlasujú priamo na našom vysunutom pracovisku,“ približuje Peter Borko.

Zdroj: Marián Dekan

Stanica mestskej polície v Pentagone

O pochybných skupinkách ľudí vrátane drogovo závislých v okolí zdravotného strediska teda mestskí policajti vedia a dianie v parčíku podľa hovorcu pravidelne monitorujú. „Zároveň máme vytypované lokality, ktoré kontrolujeme viackrát počas denných i nočných služieb," hovorí.

Samozrejme, nedokážu zabezpečiť, aby boli policajti fyzicky prítomní na každom jednom mieste nepretržite, veľakrát im preto pomáhajú práve upozornenia od ľudí. „Priemerný dojazdový čas máme do troch minút od prijatia oznamu,“ dodáva Peter Borko s tým, že v tejto ohrozenej oblasti spolupracujú i s občianskymi združeniami a sociálnymi pracovníkmi, ktorí sa snažia drogovo závislým pomôcť.

„V každej komunite drogovo závislých je však riešenie tejto problematiky dlhodobý proces. Našou úlohou je preto umožniť efektívnejšiu činnosť ľuďom, ktorí s nimi pracujú. Zo skúseností v iných mestách vieme, že toto je jediná cesta, ale žiada si čas.“

Potvrdili sme si, že túto skúsenosť si teraz overujú aj obyvatelia rizikovej lokality vo Vrakuni - uvidíme, koľko času si vyžiada definitívne vyriešenie problému.

Zdroj: Marián Dekan

Kontajner na použité injekčné striekačky neďaleko Pentagonu

• Čo môže mestská polícia

Hovorca mestskej polície Peter Borko pripomína, že riešenie drogovej trestnej činnosti patrí do kompetencie Policajného zboru SR. Prvoradou úlohou mestskej polície je chrániť život, zdravie a majetok občanov, dohliadať na verejný poriadok a prispieť k zvýšeniu bezpečnosti v hlavnom meste. Pri podozrení, že sa pácha trestná činnosť, mestskí policajti zasahujú a spolupracujú so štátnou políciou.

(ac)

Páčil sa vám článok?