Alkohol z večierky len do 23.00? Pozrite sa, ako funguje zákaz nočného predaja v centre Bratislavy

2.9.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Pri schvaľovaní kratších otváracích hodín večierok niektorí staromestskí poslanci spochybňovali, či to má zmysel, iní upozorňovali, že kontrolovať ich nebude jednoduché. Prešli sme sa teda po nočných uliciach v centre Bratislavy, no viac nás prekvapilo niečo úplne iné.

Do ulíc v centre mesta sme sa vybrali v bežný pracovný deň krátko po jedenástej večer, keď už mali byť všetky večierky pozatvárané. Viaceré obchodíky s lacným alkoholom však nielenže stále fungovali, no ani sa nesnažia zatajiť, že predávajú aj po polnoci, nie iba do 23. hodiny, kedy majú zatvoriť.

Najskôr sme zamierili na „divokú“ Obchodnú ulicu, kde sme si v malom food shope kúpili pivko. Mládež pred nami vychádzala s fľašou vína i niečoho tvrdého, tiež žiaden problém. Obchodík už pri vstupe do predajne oznamoval, že dnes má otvorené do polnoci, v sobotu a v nedeľu dokonca až do druhej rána. Pritom, ako potvrdil hovorca Starého Mesta Matej Števove, všeobecne záväzné nariadenie (VZN) č. 7/2021 o pravidlách času predaja v Starom Meste stále platí: „Čas predaja sa určuje od pondelka do nedele do 23. hodiny, žiadne výnimky pre večierky neexistujú.“

Napriek tomu nezatvorili po 23. hodine ani ďalšie prevádzky na tejto rušnej ulici, kde sa obyvatelia v noci sťažujú na hluk opilcov a ráno na špinu a porozbíjané fľaše, ktoré po nich zostávajú. Nočný život sa práve rozbiehal, kto mal chuť popíjať rovno na ulici, nič mu nebránilo.

Zdroj: Marián Dekan

​Obchody s lacným alkoholom majú otvorené aj dlhšie ako povoľuje VZN.

Jednou zo svetlých výnimiek na Obchodnej boli potraviny Žabka, tie mali zatvorené, s výrazným oznamom o otváracích hodinách od 6.00 h do 23.00 h. Prekvapila dokonca Delia pod Michalskou bránou, ktorá tiež pri vstupe do predajne bez okolkov priznáva, že predáva dlhšie ako umožňuje VZN: v pondelok až štvrtok do 23.45 h, v piatok a sobotu dokonca až do 2.00 h.

Čo teda prinieslo VZN o obmedzení predaja vo večierkach (ktoré však patria k modernému mestu), kto kontroluje dodržiavanie pravidiel a aké sú sankcie pre ignorantov?

Zdroj: Marián Dekan

Žabka na Obchodnej rešpektuje obmedzenie otváracích hodín. 

Miestni poslanci pri schvaľovaní VZN argumentovali početnými sťažnosťami obyvateľov v centre, ktorým sa priestor pod oknami bytov mení na nočný bar. Niektorí však pripomínali, že VZN akurát len skomplikuje logistiku, štamgasti sa k alkoholu dostanú aj iným spôsobom. Ako sme si však potvrdili, ani sa nemusia veľmi namáhať, keďže ich viaceré obchodíky obslúžia aj po polnoci. Samospráva napriek tomu konštatuje, že situácia sa mierne zlepšila. „A to najmä v oblasti Obchodnej ulice, kde bol najvypuklejší problém s pitím alkoholických nápojov kúpených aj v prevádzkach s potravinovým sortimentom. Od zmeny VZN sme sťažnosti obyvateľov nezaznamenali,“ hovorí Matej Števove za mestskú časť.

Zdroj: Marián Dekan

Okolo večierok sa už pred polnocou zhromažďuje mládež.

Mestská polícia pritom tvrdí, že jedným z najčastejších prípadov, ktoré rieši v centre mesta a jeho okolí, najmä počas piatkov a víkendov, je nerešpektovanie zákazu konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách. „Naše hliadky sú mnohokrát privolávané k hlučným skupinkám, zväčša mládežníkom, popíjajúcim na verejnosti alkohol. Riešia i ďalšie priestupky proti verejnému poriadku, napríklad znečisťovanie verejného priestranstva,“ uvádza Barbora Krajčovičová, hovorkyňa Mestskej polície Bratislava.

Mestskí policajti v Starom Meste podľa jej slov dôverne poznajú prevádzky, ktoré pravidelne nedodržiavajú otváracie hodiny. Pri každom porušení VZN alebo rušení nočného pokoja im však môžu udeliť blokovú pokutu vo výške najviac 33 eur.

Zdroj: Marián Dekan

Otváracie hodiny obchodu pod Michalskou bránou...

„Vzhľadom na relatívne nízku sumu pokuty je dôležité, aby mestské časti svojimi oveľa prísnejšími sankciami a širšími možnosťami riešili prevádzky, ktoré nerešpektujú VZN a rušia nočný pokoj,“ dodáva Barbora Krajčovičová s tým, že situáciu vždy zdokumentujú a odstúpia na mestskú časť.

Staromestská samospráva ešte vlani v decembri zriadila funkciu nočného inšpektora verejného poriadku, ktorý okrem iného kontroluje prevádzkový čas v potravinách. „Pri zistení porušenia vypracuje záznam o kontrole, ktorý slúži ako podklad na začatie správneho konania,“ približuje Matej Števove. Staré Mesto v tomto roku iniciovalo šesť takýchto správnych konaní. A výška prípadnej sankcie? Tá je už oveľa tvrdšia.

„Mestská časť môže právnickej alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie uložiť pokutu do 6 638 eur, ak poruší všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti,“ potvrdil nám Inšpektorát SOI pre Bratislavský kraj.​

Zdroj: Marián Dekan

​Policajné autá sme videli prechádzať po Obchodnej často, v daný čas však nemuseli riešiť nijaký incident.

• Čo môže inšpekcia

Zaujímalo nás, či aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) kontroluje súlad otváracích hodín s VZN Starého Mesta – ukázalo sa, že nie. Podľa Inšpektorátu SOI pre Bratislavský kraj kontrolovať dodržiavanie tohto nariadenia a ukladať pokuty sú oprávnení príslušníci mestskej polície a poverení zamestnanci mestskej časti. Inšpektorát tiež uviedol, že SOI nie je oprávnená ani sankcionovať predávajúceho za nedodržanie deklarovaného prevádzkového času...

Pointa? Prevádzkam sa zjavne vyplatí uhradiť pokutu, na ktorú si dokážu raz-dva zarobiť. A podnikateľ poctivec rozmýšľa, či má vôbec zmysel dodržiavať pravidlá.

(ac)

Páčil sa vám článok?