Vlastníci garáží z Februárky: Zatekajúcu strechu musíme len plátať a dôvod nepochopíte

23.7.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V kauze terasy v bratislavskej Petržalke, z ktorej sa začiatkom apríla zrútilo zábradlie, vznikol spor o to, kto je jej majiteľ, a teda zodpovedný za havarijný stav. Podobná stavba je na Ulici J. C. Hronského na niekdajšej Februárke v Novom Meste, tu je však opačný problém - vlastníci sa k nej hlásia, no tvrdia, že opraviť ju nemôžu.


Ide o budovu zo 60. rokov minulého storočia so 69 garážovými boxami, ktorej strop tvorí pochôdznu terasu - tá slúži aj ako prístupová komunikácia k priľahlým bytovkám. Niektorí obyvatelia ju využívajú na cestu domov, iní sa tu prechádzajú, deti vozia na bicykli či kolobežke. To, že cez viaceré miesta terasy masívne zateká, však trápi predovšetkým vlastníkov garáží, ktorým voda steká na autá a poškodzuje steny.

Viacerí sa snažia aspoň o provizórne opravy, predovšetkým prekryť najväčšie praskliny na asfaltovom povrchu terasy, i keď „záplata“ dlho nevydrží. Vidíme aj skorodované časti zábradlia, nad jednou z garáží dokonca posunutý betónový strop a kovovú reťaz, ktorá sa ho snaží udržať pred zrútením (úvodné foto)... Je zjavné, že aj táto terasa potrebuje opravu. Čo tomu bráni? Majitelia garáží tvrdia, že najväčšou prekážkou je chýbajúce súpisné číslo, o ktoré žiadajú od roku 2019.

„Bez súpisného čísla budova právne neexistuje a nie je korektne zapísaná v katastri nehnuteľností. Nedokážeme si založiť spoločenstvo vlastníkov a udržiavať spoločné časti a zariadenia budovy. Nezískame úver na rekonštrukciu, ani dotáciu na opravu terasy, ktorá je verejným priestorom,“ vysvetľuje Marian Ďurkovič, podpredseda OZ Garáže JCH. Toto občianske združenie vzniklo práve preto, aby mohli majitelia garáží ľahšie riešiť spoločné problémy.

Zdroj: Marián Dekan

Provizórna "záplata" na terase dlho nevydrží, cez strop začne opäť zatekať..

Prideliť budove súpisné číslo je pritom povinnosť samosprávy zo zákona. Prečo ho teda stále nemá? Mestská časť Nové Mesto odmieta vydať pre túto stavbu spoločné súpisné číslo, pričom sa odvoláva na nesúhlasné stanovisko hlavného mesta. Z neho vyplýva, že nejde o jednu budovu, ale o 69 samostatných stavieb garáží, a teda každá jedna by mala mať vlastné súpisné číslo. Na tom magistrát trvá aj dnes. „Pridržiavame sa stanoviska hlavného mesta, ktoré sme zasielali mestskej časti ako vlastník niektorých pozemkov zastavaných garážami a v ktorom zastávame názor, že... ide o samostatné stavby radových garáží, ktoré nie sú súčasťou bytového domu,“ potvrdila hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Zdroj: Marián Dekan

V Ružinove to ide: Stavba garáží na Muškátovej ulici (vchody sú z Ďatelinovej) má len jedno súpisné číslo.

Zdroj: Marián Dekan

Stavba garáží na Ulici J. C. Hronského - vidíte rozdiel oproti Ružinovu?

S pridelením súpisného čísla pre každú garáž osobitne však vlastníci nesúhlasia. „V takom prípade by sme stratili všetky právne nástroje na prevádzku a údržbu spoločných častí a spoločných zariadení budovy. Bez spoločnej správy nevieme zrekonštruovať pochôdznu strechu s plochou 1 500 m2, ani spoločný rozvod elektriny, ktorý po 60 rokoch už nie je schopný prevádzky,“ vysvetľuje Marian Ďurkovič.

Zdroj: OZ Garáže JCH

​Cez poškodenú pochôdznu terasu do garáží zateká.

„Budova má spoločné základy, obvodové steny i strechu, spoločné prípojky a rozvody všetkých inžinierskych sietí, aj ústredné korenie. Jednotlivé garážové boxy sa bez týchto spoločných častí nedajú používať, takže nemôžu byť samostatnými stavbami,“ argumentuje ďalej s tým, že charakter jednej budovy potvrdzuje projektová dokumentácia stavby, preberací protokol, kolaudačné rozhodnutie, takisto zverovací protokol z roku 1992 podpísaný vtedajším primátorom i starostom, a napokon tiež posudok súdnej znalkyne zo Stavebnej fakulty STU. S argumentmi združenia sa stotožnila aj Okresná prokuratúra Bratislava III. Zdôvodnenie samosprávy, prečo nemá byť budova posudzovaná ako jedna stavba na určenie súpisného čísla, pokladá za nedostatočné. Podala protest a neskôr žalobu, o ktorej má rozhodovať krajský súd.

Zdroj: Marián Dekan

Zaujímavosť terasy: Takto sa majstri robotníci "vyhrali" s plynovým potrubím...

Podobných budov s hromadnými garážami je v našom meste viac. Rovnakú stavbu ako na Ulici J. C. Hronského nájdete napríklad v Ružinove na Muškátovej ulici, vchod do garáží je z Ďatelinovej (foto v článku vyššie). „Budova garáží na Muškátovej pochádza zo 60. rokov minulého storočia, sídlisko v Ružinove sa stavalo hneď po Februárke. Na rozdiel od nás však má jedno súpisné číslo, jeden list vlastníctva a garáže evidované ako nebytové priestory. Presne tak to chceme aj my,“ pripomína Marian Ďurkovič

Strecha garáží je takisto pochôdzna, ide o verejný priestor pred bytovkami, kam vedie schodisko. A na objekte pod tabuľkou s názvom ulice vidíme jediné súpisné číslo 5991.

(ac)

Páčil sa vám článok?