Na Železnej ako na kolotočoch: Komu napadlo dotiahnuť sem stánok s cukrovou vatou?

15.5.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Len pred pár dňami sa hlavné mesto s Metropolitným inštitútom pochválili novými pobytovými schodmi na Partizánskej lúke, na základe architektonickej súťaže, ktorá tiež nebola zadarmo, obnovujú aj bufet Amfík... A medzitým na Železnej studničke v tichosti pribudol stánok s cukrovou vatou a varenou kukuricou, ktorý tam dotiahla biela dodávka. „Rozhodne sem nepatrí, dajte ho preč,“ žiadajú viacerí Bratislavčania.

Aktualizované

„Hlavné mesto by si asi malo povedať, čo chce mať z lesoparku: kolotočársky jarmok s cukrovou vatou a stánkarmi, ktorí chodia na záchod ´za roh´, alebo je ambíciou ponúknuť ľuďom viac,“ rozhorčuje sa podnikateľ Alojz Hlina. Stánok stojí kúsok od  areálu bývalej Rotundy, ktorý jeho firma kompletne obnovuje.

Dodávkové auto s predajným stánkom sa nepáči ani iným Bratislavčanom, upozorňujú, že do nádherného prostredia lesoparku sa vôbec nehodí.

„Približne pred troma týždňami ma robotníci na stavbe upozornili, že tu pribudlo dodávkové auto s predajným stánkom. Oslovil som teda Mestské lesy, ktoré majú pozemok v správe, chcel som vedieť, čo sa deje. Tam mi však tvrdili, že súhlas na takýto predaj nikomu nedávali, ani o ňom nevedia. Považoval som to teda za vybavené. Predpokladal som, že situáciu len využil nejaký trúfalec, ktorý prišiel na deň či dva a odíde. O to viac ma zaskočilo, keď som včera zistil, že predaj funguje ďalej,“ povedal nám Hlina, ktorý sa na mieste zastavil v sobotu.

Zdroj: (ac)

Stánok na Železnej studničke - majiteľ tvrdí, že má povolenie magistrátu.

Ako ďalej pre banoviny.sk vysvetlil, predajcu prišli včera skontrolovať aj mestskí policajti, no nič nevyriešili. „Dotyčný tvrdil, že má na predaj oprávnenie, preukázal sa im nejakým rozhodnutím magistrátu, do ktorého som však ja, samozrejme, nahliadnuť nemohol,“ konštatoval Alojz Hlina. „Verím, že sa to rozumne uzavrie, takéto stánky rozhodne nepatria do bratislavského lesoparku. V opačnom prípade sú namieste obavy, ako to bude v tejto cennej lokalite, ktorú vyhľadávajú tisícky návštevníkov, vyzerať,“ zdôraznil.

Zdroj: ac

Stavba Hlinovcov na Železnej studničke je neďaleko stánku.

Na sociálnej sieti v súvislosti s obnovou areálu Rotundy pripomenul, že išli jedno poschodie pod zem kvôli tomu, aby mohli vytvoriť veľkorysé sociálne zázemie pre návštevníkov lesoparku. "Nechápem, ako mohol niekto dať súhlas na predaj cukrovej vaty deťom, keď predávajúci nemá tečúcu vodu a na záchod chodí za roh. To my máme postaviť WC, urobiť atraktívny priestor z vlastných zdrojov za cca 2 milióny eur a úradníci mesta potom svojim známym povybavujú povolenia na ambulantný predaj pred objektom na Železnej studničke? To tam bude pred nami stáť desať dodávkových áut so super ponukou: lacné pivo, klobása, bez bloku, bez vody? A k nám sa bude chodiť na záchod, my budeme odvážať smeti, odvážať kanalizačné splašky?“

Zdá sa však, že kauza bude mať rýchly koniec. Na status Alojza Hlinu reagoval Marek Páva z organizácie Mestské lesy Bratislava: „Len doplním, že Mestské lesy tiež upozornili hlavné mesto na nevhodnosť tohto stánku minulý týždeň a magistrát už inicioval zrušenie zmluvy.“

Otázkou však je, prečo ju teda vôbec uzavreli – navyše, zjavne poza chrbát Mestských lesov? Ďalšia vec je, že človeka nemožno vodiť len tak za nos. V nedeľu sme sa zhovárali aj so samotným predajcom, ktorý nás ubezpečoval: "Nie som tu načierno. Na rozdiel od iných stánkarov v lesoparku ja mám nielen riadnu nájomnú zmluvu, ale aj všetky potrebné povolenia, ktoré som dlho vybavoval. Predávam tu každú sobotu a nedeľu a prídem aj budúci víkend."

O stanovisko sme požiadali bratislavský magistrát, odpoveď sme dostali v utorok 17. mája. "Pri vydávaní povolenia došlo k pochybeniu na strane magistrátu. Ihneď po zistení pochybenia sme začali vec riešiť. O zrušení povolenia bol prevádzkovateľ už aj telefonicky informovaný a požiadaný, aby pozemok ďalej nevyužíval. Tak, ako Mestské lesy, aj mesto zastáva názor, že daný sortiment do prostredia lesoparku nie je vhodný," informovala hovorkyňa Dagmar Schmucková.

(ac)

Páčil sa vám článok?